Psycholoog over het verkeer: “Ze staan niet stil bij leed families”

Onze verkeerssituatie is een bron van brokken. Dat is een eufemisme. Dagelijks maar zeker wekelijks wordt de samenleving opgeschrikt door verkeersongelukken die door Hollywood screenwriters lijken te zijn bedacht. De psycholoog Hilli Arduin zegt dat iedere bestuurder van zichzelf denkt goed te kunnen rijden. “Jeugdigen denken vaak dat niets hen zal overkomen”, vertelt de psycholoog die tevens gedragsdeskundige is. Wie echter de krantenkoppen doorneemt, ziet een ander beeld. De ene persoon neemt meer risico dan de andere en niet alleen in het verkeer. Dit gedrag schrijft de psycholoog niet alleen toe aan jeugdigen, maar aan iedereen. Toch benadrukt zij dat wanneer de jeugd bedoeld wordt, niet vergeten moet worden dat deze nog in een overgangsfase zit naar volwassenheid. De psycholoog merkt op dat zij zowel jeugdigen als volwassenen kent die zich misdragen in het verkeer. Ze noemt waarden en normen, maar ook controle van de politie. Zonder controle zullen mensen niet geneigd zijn zich aan de regels te houden.

“Als er regelmatige controles zouden zijn op de Highway dan zou dat het gedrag al een stuk verbeteren”, laat Arduin weten. Ze merkt op dat mensen niet stilstaan bij het leed dat zij veroorzaken bij andere families door hun rijgedrag. “Een goed rijgedrag moeten we al op jonge leeftijd leren. Vanaf de kleuterschool is aandacht hiervoor nodig. Niet wanneer iemand een rijbewijs in handen heeft, moet die persoon gaan nadenken over rijgedrag. Het is ook belangrijk dat bestuurders gaan beseffen dat zij niet alleen op de weg zijn. Dit heeft ook te maken met respect naar zowel jezelf en je medemens toe”, licht de psycholoog tevens gedragsdeskundige toe. Respect is iets wederzijds. Arduin zegt dat zij zich soms afvraagt of bepaalde bestuurders, die voorbijrazen, ‘gek zijn geworden’. Tot slot wijst zij ook op andere factoren, zoals een vaak slecht wegdek en gebrekkige verlichting, die invloed hebben op iemands rijgedrag.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: