Minister Somohardjo: ‘Ik heb een platina zorgkaart, omdat ik er gewoon recht op heb’

Minister Bronto Somohardjo was woensdagavond in het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan duidelijk: ‘We zijn een regering van wet en recht’. Maar, dat recht geldt ook voor hem als bewindsman. Zo zei hij ook recht te hebben op de zogenoemde platina zorgkaart, ‘gewoon, omdat ik daar als minister recht op heb’. Hij ging uitgebreid in op de kwestie rond de vele faciliteiten en voordelen waarover ministers, maar ook gewezen ministers, kunnen beschikken. ‘We krijgen al veel, zoals beveiliging en goed vervoer. Maar de realiteit is nu dat oud-ministers nu teveel geld kosten. De afgelopen 10 jaar (lees: regering Bouterse I en -II) zijn er 65 ministers geweest. Die kosten de staat nog steeds miljoenen Surinaamse dollars. Dat kan niet. Wat betreft zorg, ze hebben geen pasje meer, maar genieten wel dezelfde voorzieningen. Ze kunnen bij ons declareren.’

Somohardjo: ‘Die platina-kaart, alle gewezen ministers hadden er recht op. Gezinnen van bewindslieden offeren veel op voor de functie van minister. Maar ik heb nog nooit van die kaart gebruik gemaakt. En ik begrijp dat het een issue is bij de burgers vanwege het gelijkheidsbeginsel. Maar ja, het ambt brengt veel goede dingen met zich mee’. Op de vraag waarom hij niet een lijst van oud-ministers publiceert, zodat de samenleving kan zien wat zij vandaag de dag nog ontvangen, antwoordt de minister: ‘Dat doe ik niet, we hebben met privacy te maken. Maar nog dit jaar kom ik met wetgeving hieromtrent’.

‘Zelfs invaliden, die niet eens weten dat ze beleidsadviseur zijn’…

Een issue dat ook de afgelopen periode heeft geleefd in de samenleving is die van de zogenoemde beleidsadviseurs. Volgens Somohardjo zijn ze allemaal opgeroepen. ‘Niet alle 400 beleidsadviseurs zijn aan het werk. Zeker 69 zijn niet capabel om als beleidsadviseur te werken. Zij worden afgehandeld conform de Personeelswet, dat scheelt miljoenen per maand. Diensten werden niet door ze geleverd. Zelfs artiesten, vrouwen, kinderen, hele gezinnen en invaliden die niet eens weten dat ze op de lijst staan. Gewerkt wordt aan een Wet Rechtspositie Politieke Benoemingen om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Maar, ook hier ga ik geen namen publiceren. Het is niet mijn systeem om namen te noemen. Wat bereiken we ermee?’

‘De komende verkiezingen worden weer de beste van de wereld’

Over de nasleep van de verkiezingen van 25 mei vorig jaar zei Somohardjo: ‘We hebben inmiddels een aantal rapportages gehad. Er zijn wat onregelmatigheden geconstateerd. Zo zouden er in het kiesbureau te Coronie 64 ongeldige stembiljetten zijn geweest, maar na onderzoek bleek dat het er maar 6 waren. Wij hebben als land een van de beste verkiezingen in de wereld. Maar het is jammer dat de laatste verkiezingen zo slecht waren georganiseerd. Een pijnpunt toen was de communicatie. De komende verkiezingen worden weer de beste. De mogelijkheid om digitaal te kunnen stemmen, wordt bekeken.’ Over het kiesstelsel zei de bewindsman dat dat systeem al 100 jaar bestaat. ‘Voor mij mag het blijven, laat het zo.’

Vlak voor de verkiezingen heeft de toenmalige regering nog vele ambtenaren in dienst genomen. Volgens Bronto Somohardjo zijn de afgelopen 5 jaar 17.000 ambtenaren aangenomen. ‘We verdelen nu overtallige mensen in de private sector. Ze worden uitgeleend, wij betalen ze en ze behouden hun rechten. Maar dit soort zaken moet in de toekomst worden voorkomen. Een demissionaire regering mag bepaalde zaken niet meer uitvoeren. Dat moet bij wet vastgelegd worden. Een en ander moet in 4 tot 5 jaar worden afgerond.’

‘Bij mij is een afdeling waar 140 ambtenaren werken, terwijl dat er maar 30 nodig is’

Over de productiviteit van ambtenaren zei Somohardjo dat ze op zijn ministerie ‘hard werken’. ‘Productiviteit ligt aan het overschot aan ambtenaren. U mag weten, bij ons is een afdeling waar 140 ambtenaren werken, terwijl er maar 30 nodig zijn. Het is overigens droevig hoe mensen moeten werken op de kantoren van het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Werken in een ruimte met een defecte airco, plafonds waar het regenwater door sijpelt. Maar er gaan 7 nieuwe kantoren komen.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: