Minister Ramdin: ‘We gaan het Surinaamse product in VK promoten’

‘Visumverkeer wordt op de agenda geplaatst’

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft vorige week donderdag in Paramaribo de Economic Partnership Agreement (EPA) ondertekend, in Londen gadegeslagen door de Britse minister voor Internationale Handel, Ranil Jayawardena. Eenmaal toegepast, zal de Economic Partnership Agreement (Economische Partnerschap Overeenkomst, EPO) belasting- en quotavrije toegang tot het Verenigd Koninkrijk (VK) bieden. De overeenkomst omvat ook de geleidelijke liberalisering van tarieven op veel Britse exporten naar Suriname, waaronder machines, whisky en auto’s.

De EPA biedt ook royale markttoegang voor beide partijen op het gebied van dienstenhandel, en bevat bepalingen over intellectuele eigendom, aanbestedingen, concurrentie en andere moderne handelspolitieke kwesties. Dit is van belang voor de verdieping van de bilaterale handels- en investeringsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Suriname. De totale handel in goederen en diensten tussen het Verenigd Koninkrijk en Suriname bedroeg £ 19 miljoen in 2019. De export van Suriname naar het Verenigd Koninkrijk omvat ongeveer £ 270.000 aan vis en schaaldieren. De vraag is in hoeverre Suriname, het bedrijfsleven, werkelijk profijt zal hebben van deze overeenkomst. Er wordt bijzonder weinig, tot niets, naar het Verenigd Koninkrijk geëxporteerd. Minister Ramdin ziet echter goede perspectieven voor het Surinaamse bedrijfsleven, zo laat hij in een reactie tegenover Dagblad Suriname weten. ‘Het bedrijfsleven is over de overeenkomst geconsulteerd. Voordeel voor het Surinaamse bedrijfsleven is om preferentieel en tegen voordelige voorwaarden naar de UK market te exporteren. We gaan het Surinaamse product ook naar de UK promoten. Maar, hier ligt een mogelijkheid voor Surinaamse ondernemers. Fruit, groenten en vis zijn mogelijkheden.’

‘Overeenkomst wordt voorgelegd aan Staatsraad en gaat dan naar Assemblee voor ratificatie’

De overeenkomst wordt nu voorgelegd aan de Staatsraad en gaat dan naar De Nationale Assemblee voor ratificatie, aldus de minister.

‘Visumverkeer wordt op agenda geplaatst’

Met deze nu getekende overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk rijst meteen de vraag of nu ook wordt gesproken tussen beide landen over de vraag of de visumverplichting om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen wordt versoepeld of opgeheven. Ramdin: ‘Visumverkeerliberalisatie wordt op de agenda geplaatst’. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: