Kustwacht klaar voor toekomst

President Santokhi op bezoek

President Chandrikapersad Santokhi was gisteren op bezoek bij de kustwacht. De president werd ontvangen door leiding van de kustwacht, majoor Radjoe Bhola. Het staatshoofd oriënteerde zich op de vaartuigen van de kustwacht en sprak de manschappen toe. De kustwacht valt vanwege haar civiele rechtshandhaving onder het ministerie van Biza. De kustwacht begon met 15 Bizanen en ongeveer 34 mariniers van het ministerie van Defensie. Inmiddels zijn er 92 personen in dienst bij de kustwacht.

Gendergelijkheid

Dagblad Suriname sprak met de waarnemend directeur van de kustwacht, majoor Bhola. “De president heeft markante opmerkingen en constateringen geponeerd die wel valide zijn. Eén der opmerkingen nemen we ter harte en dat is gendergelijkheid. Als organisatie heeft de kustwacht gender hoog in haar vaandel staan en zeker zal daar gewerkt aan worden. In de korte historie van kustwacht hebben we wel enkele dames als bemanningsleden gehad, maar jammer genoeg moesten onze wegen scheiden op eigen verzoek van de dames zelfs. En dat moet ook gerespecteerd worden. Kortom als persoon kijk ik wel uit naar meer dames bij de operationele afdelingen van de kustwacht’, aldus de majoor. 

40 zeemijl

Bhola geeft aan dat de kustwachtvaartuigen tot 40 zeemijlen uit de kust kunnen opereren. Dat houdt in dat de totale zone van de artisanale visserij alsook de industriële visserij bestrijkt kan worden. Met het VMS volgsysteem wordt de controle efficiënter. De vaartuigen kunnen wel verder noordwaarts, echter wordt het controleren bemoeilijkt vanwege de aard van het zeemilieu in die gebieden. Om verder dan 40 zeemijlen te opereren is het nodig grotere vaartuigen te hebben en langer in die gebieden te kunnen blijven, stelt majoor Bhola. 

Toekomst

“Vooruitblikkend naar de naaste toekomst, met de positieve ontwikkelingen in het offshore gebied, kan gerust worden aangenomen dat het voor de kustwacht ook positief zal uitvallen. De samenwerken met de verschillende actoren en stakeholders, met het doel om de kustwacht financieel te verzelfstandigen wordt spoedig gerealiseerd. De kustwacht zal dan ook in staat zijn het gebied beter te beheersen. Internationaal zal dat, voor Suriname als te zijn een kuststaat, ook een positieve ontwikkeling betekenen. Dit, omdat Suriname als kuststaat beter zal voldoen aan zijn verplichtingen conform de verdragen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO)”, stelt de majoor. “We hebben als kustwacht, de opdracht van de president in ogenschouw nemend nog veel werk te verzetten, met als einddoel de realisatie naar 2026 toe”, besloot de waarnemend directeur.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: