Bushouder PL: “Liever handhaving brandstofcompensatie dan verhoging tarieven”

De PL-bushouder Amrish Sidhoe spreekt van een nijpende toestand binnen het particulier busvervoer. Alhoewel de prijs van een busrit verhoogd is, zijn de verdiensten sterk achteruit gegaan; steeds minder personen maken gebruik van het particulier busvervoer. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Sidhoe dat de passagiers de huidige prijs van SRD 6.50 voor een PL-rit niet kunnen betalen. Het weer verhogen van de tarieven heeft dus geen zin. Als oplossing ziet hij het handhaven van de brandstofcompensatie. Hiermee worden niet alleen de passagiers geholpen maar ook de bushouders.

Met de komst van de nieuwe regering is er een stop gezet achter de brandstofcompensatie, mede vanwege de chaotische situatie binnen PLO bij de uitbetaling van deze compensatie. In januari 2011 was overigens de brandstofcompensatie ingevoerd waarbij PLO op kwartaalbasis SRD 66.000 toucheerde voor het uitschrijven van cheques ten behoeve van de bushouders. De compensatie werd op de bankrekening van PLO gestort. De verdeling van de kosten van SRD 66.000 bestaat ui: vergoeding van de leden die de uitbetaling verrichten (SRD 41.250), locatiekosten (SRD 2.250), brandstofkosten (SRD 2.750), uitbetalingskosten in Nickerie (SRD 2.500), voeding (SRD 3.000), administratiekosten (SRD 12.000) en vergaderkosten (SRD 2.250). TCT heeft nog niet bevestigd of de bussector weer gesubsidieerd zal worden, en of daarbij PLO als tussenschakel zal dienen.

De particuliere bushouders hebben keer op keer gewezen op de betalingsachterstanden van de overheid, echter tevergeefs. Zij hebben behalve een achterstand van 2 maanden in de uitbetaling van de covid-gelden, ook nog 3 maanden achterstand in de brandstofcompensatie. De bushouders geven aan vanaf 22 september 2020 te rijden volgens een kostencalculatie uitgaande van SRD 7 voor een liter benzine, terwijl de benzineprijs vanaf dat moment al boven de SRD 10 was uitgestegen. Het hoofd boven het water houden wordt met de dag moeilijker. De beloofde financiële doorbraak in februari is uitgebleven. De bushouders doen een beroep op de regering om de brandstofcompensatie weer te handhaven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: