Bouva blikt terug op 1 jaar covid-19: ‘Was bijzonder uitdagend en enerverend jaar’

‘Laten wij elkaar covidproof maken’

Het is zaterdag 13 maart precies een jaar dat het virus covid-19 Suriname in zijn greep heeft en nog steeds houdt. Reden genoeg voor de redactie van Dagblad Suriname om het NDP-assembleelid Melvin Bouva te vragen hoe hij dat jaar heeft ervaren.

‘Het was wennen om anders met elkaar om te gaan’

Bouva vond het een ‘bijzonder uitdagend jaar, maar ook enerverend. ‘Uitdagend zeker als je kijkt hoe ik als parlementariër op een nogal beperkte wijze mijn werk, zowel nationaal als internationaal als lid, bestuurslid en leidinggevende van de Inter-Parlementaire Unie kon doen. Veel online, op andere momenten veel afzeggingen, heel uitdagend. Enerverend persoonlijk, omdat je dus moet wennen om anders om te gaan met elkaar, geen brasa’s, geen bosi’s – ongewoon voor Surinamers – geen handdrukken, dat is wennen geweest en moeilijk ook. Zelf heb ik twee naasten verloren in hun strijd tegen covid. Maar ik denk natuurlijk ook aan de vele nabestaanden, die een geliefde en een naaste hebben verloren. Dat is bijzonder zwaar geweest en eigenlijk nog steeds.’

‘Maar’, zo vervolgt de politicus, ‘covid heeft aan de andere zijde ook nieuwe kansen gebracht in die zin dat personen en bedrijven leren op een andere manier te werken, dat is positief, ook het gebruik van ICT en technologie voor school, dat we na covid verder moeten uitdiepen. Je ziet dat bedrijven en instanties daardoor kunnen besparen. We zien ook dat onder andere nieuwe bedrijvigheid is ontwikkeld, met name delivery services en bestellen online, maar ook meer thuis zijn met het gezin. Dat is de andere zijde van een jaar covid.’

‘Hulde aan de gezondheidswerkers en het medisch team’

Bouva vindt dat de gezondheidsautoriteiten ‘redelijk goed’ gewerkt hebben in hun strijd tegen covid-19. ‘Het begon met de regering-Bouterse en het Covid Managementteam met mevrouw Danielle Veira. In de eerste woelige dagen van covid is crisismanagement getoond en Suriname heeft de situatie redelijk onder controle kunnen houden. We hebben twee pieken achter de rug, we zien ook nu dat het redelijk onder controle weer is. De medisch deskundigen en hun team, dat is geweldig. De wijze waarop zij hun werk doen om anderen te bewaken, te beschermen, beter te maken, dat is geweldig, hulde aan de gezondheidswerkers van mijn zijde en aan het medisch team.’

‘Regering krijgt dikke onvoldoende wat betreft covidsteun’

Natuurlijk heeft Bouva ook zowat kritische punten. ‘Wat beter zou kunnen, is de ondersteuning aan de getroffen personen en bedrijven door covid. Het is niet makkelijk om gesloten te zijn. Er is bitter weinig gedaan en er is zoveel toegezegd qua steun. De regering krijgt een dikke onvoldoende voor wat betreft de covidsteun die wordt gegeven aan die personen, die sectoren en die groepen die daadwerkelijk getroffen zijn. Covid-19 heeft ook heel wat mensen werkloos gemaakt, minder laten verdienen te midden van allerlei prijsstijgingen en alles wat de kosten van levensonderhoud duurder heeft gemaakt. Er is maar een keer een duidelijke ondersteuning geweest voor de eerste levensbehoeften middels pakketten en daarna gewoon nooit meer. Er is maar een keer in het jaar duidelijk zichtbaar ondersteuning gegeven. Dat moet veel beter. Terwijl het gras groeit, sterft het paard, het blijven toezeggingen. Ik heb in de assemblee daarom gepleit, regering geef de mensen hun covidsteun. Dat is meer dan noodzakelijk. Mensen hebben het ontzettend moeilijk. En als de overheid nalaat, dan zullen de mensen verzuipen. Er is 1.5 miljard gevraagd en ook gegeven, dus de regering doet er goed aan om de covidsteun te geven.’

Over de communicatie vanuit de regering en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is Bouva tevreden. ‘Je kunt de informatie online opzoeken, redelijk betrouwbaar. Ook via de tv wordt voldoende informatie gegeven. Over het virus bestaat nu een redelijk bewustzijn, ook in districten en binnenland. Dat geldt ook voor het vaccin. Het vaccineren is pas begonnen, we moeten dat gaan volgen. Informatievoorziening is de sleutel. Als ik al vragen en twijfels heb over het vaccin, dan weet ik dat grote delen van de samenleving die ook hebben. Er zijn nog veel te veel onduidelijkheden over vaccins, negativiteit ook. Ik kijk uit naar goede informatie.’

‘Men moet verder gaan dan maatregelen, ook praten met groepen, werken aan het nieuw normaal’

Bouva: ‘Met betrekking tot de aanpak van het virus doet de overheid natuurlijk een belangrijk deel om zo goed mogelijk met maatregelen mensen te dwingen op een bepaalde manier te leven, te wonen en te werken, veelal beperkend. Maar, men moet verder gaan, samen met de samenleving, met specifieke groepen, te zitten, te praten, te werken aan een nieuw normaal. Je gaat bars niet langer gesloten moeten houden, evenementen, artiesten moeten optreden om te overleven, sportactiviteiten. Meer dan tijd in Suriname. Hoe lang nog? De overheid had al met de groepen naar een nieuw normaal moeten gaan. Er zullen wat veranderingen, verbeteringen komen wanneer meer mensen het vaccin hebben genomen.’

‘Maak geen misbruik van verruiming avondklok’

De assemblee heeft geen moeite met de avondklok. ‘Ja, het is meer dan zwaar, het is wennen, maar voor ons eigen bestwil. Avondklok is nodig om verspreiding van het virus terug te dringen, niet leuk, maar het is wat het is. Het is er niet voor eeuwig. Burgers klagen, ze worden er moe van. Verruiming geeft de mensen wat meer ruimte om hun dingen te doen. Maar misbruik verruiming niet om helemaal los te gaan en te denken dat covid weg is. Nee, laten we verantwoordelijk omgaan met verruiming. Je hebt altijd een paar uitzonderingen. Over het algemeen is het de samenleving die de grote steen bijdraagt om Suriname zo goed mogelijk onder controle te houden als het gaat om covid. In Suriname zien we gehoorzaamheid en alertheid bij de doorsnee burger. Er is solidariteit en mijn grote compliment daarvoor.’

‘Ook ik kijk uit naar weer een normaal leven, laten we elkaar covidproof maken’

Over de toekomst is Bouva duidelijk: ‘Ik kijk ook uit naar een normaal leven, kunnen lachen en praten met elkaar, kunnen reizen, lopen, dansen en springen, feesten. Maar om daar te komen, zullen we nu offers moeten brengen. Een jaar van nu kunnen we weer naar normaal gaan. Ik ben positief over de toekomst. Het maakt ons als persoon sterker en we komen er als land sterker uit. Mensen worden moe, boos, maar laten we elkaar covidproof maken.’

Tot slot wil hij nog kwijt wat hij mist als het gaat om covidmaatregelen: ‘Ik mis bescherming van de grenzen. We moeten alerter dan voorheen zijn. En ook vind ik dat bewindslieden zich ook moeten houden aan regels. Meerdere bewindslieden hebben de afgelopen tijd regels aan hun laars gelapt. De regering heeft ook een eigen verantwoordelijkheid.’

PK

error: Kopiëren mag niet!