1 jaar covid-19 in Suriname: 13 maart 2020 eerste patiënt

De eerste avondklok zondag 29 maart

Het is zaterdag 13 maart, precies een jaar geleden dat in Suriname de eerste covid-19 patiënt werd geregistreerd. De persoon werd thuis, onder politiebewaking, in de gaten gehouden door de gezondheidsautoriteiten. Het was geen verrassing. Ook Suriname zou immers te maken krijgen met het coronavirus, dat sinds eind 2019 de wereld al in haar greep hield. En vanaf 12 maart houdt het coronavirus Suriname in een stevige greep. Inmiddels zijn sinds 13 maart 2020 ongeveer 9.000 mensen positief getest op het virus, zo’n 8.500 personen zijn genezen verklaard en helaas zijn sinds 13 maart vorig jaar 175 mensen aan het virus overleden.

Eerste coronavirus dode was op 3 april te betreuren

Rik Schuitemaker was op 3 april 2020 de eerste persoon, die overleed aan de gevolgen van het virus. Hij overleed in het St. Vincentius Ziekenhuis op de Intensive Care Unit. Schuitemaker, geen onbekende in de lokale auto- en rally-wereld, was besmet geraakt door zijn vrouw, de eerste persoon die positief getest was in Suriname. Hij was de zevende persoon die positief getest was.

Suriname leeft dus nu al bijna een jaar onder het juk van een avondklok. Al bijna een jaar mogen mensen ‘s avonds vanaf een bepaald tijdstip tot de volgende ochtend vijf of zes uur niet op straat komen. Men voelt zich een soort gevangene – voor eigen bestwil en omgeving – op het eigen eigen perceel. Daarnaast werd de samenleving geconfronteerd met gesloten winkels en supermarkten en allerlei beperkingen, die het leven er niet vrolijker op hebben gemaakt de afgelopen maanden. 

Het aantal dagelijks covid-positief geteste personen vertoont de afgelopen 2 tot 3 weken een constante dalende trend en varieert zo tussen de 0 en 20. Toch wordt de avondklok niet opgeheven en geldt er nog steeds een aantal beperkingen, dat alles om verspreiding van het virus toch zoveel mogelijk te beperken. Het zal iedereen ondertussen duidelijk zijn: het mond-/en neuskapje en covid-19 zijn er om te blijven. De samenleving moet gaan wennen aan het nieuwe normaal.

Een jaar covid-19 in Suriname

Rond 23 februari deed het virus zijn intrede op het Zuid-Amerikaans continent. Brazilië meldde de eerste covid-19 geïnfecteerde persoon. Vier dagen later werd de eerste patiënt geregistreerd in Nederland. Frans-Guyana kreeg 4 maart de eerste 5 bevestigde gevallen. 

Regering op 5 maart 2020 voor het eerst bijeen in verband met virus

Het naderende virus was op 5 maart 2020 de aanleiding voor het ministerie van Volksgezondheid om de leden van de regering, de raadsadviseurs, de leiding van het parlement, het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het Directoraat Nationale Veiligheid te informeren over de situatie. Aangegeven werd welke maatregelen er getroffen waren ter voorbereiding op een eventuele uitbraak van het virus in Suriname. Ondertussen kwam Suriname meer en meer in de ban van het virus. Vier eerste vermoedelijke gevallen werden 12 maart geïsoleerd, totdat het resultaat van een test bekend was: negatief. 

13 maart: eerste covid-patiënt in Suriname; luchtruim op slot

Een dag later, 13 maart, werd het eerste geïmporteerde covid-19 geval in Suriname bevestigd. Meteen werd het luchtruim vanaf 00.00 uur gesloten voor reizigers. Sociale bijeenkomsten werden voorlopig beperkt tot 100. De zieke persoon werd thuis gemonitord met politiebewaking. Alle vergunningen die verstrekt waren voor het houden van openbare vermakelijkheden werden onmiddellijk ingetrokken. 

De eerste avondklok een feit: 29 maart 2020

Vanaf zondagavond 29 maart 2020 gold gedurende 2 weken een avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur. Een uitzondering gold voor mensen in de zorg, veiligheid en essentieel bestemmingsverkeer voor het werk. Samenscholingen werden beperkt tot maximaal 10 personen. De samenleving werd geconfronteerd met de eerste maatregelen.

Inmiddels was een complexe operatie op gang gebracht om gestrande Surinamers, waar ook ter wereld, uit alle uithoeken, terug te vliegen naar Suriname. Soms een hele groep, soms slechts 1 persoon. Ook dat was een direct gevolg van covid-19. Na terugkeer moesten reizigers gedurende 2 weken in quarantaine. De Surinaamse autoriteiten werden met de neus op de feiten gedrukt en moesten van alles organiseren rond het oprukkende virus.

30 mei: Suriname heeft haar 13e covid-19 besmette persoon, uit Albina, erbij. 

15 juni: Het aantal besmette personen in Suriname bedraagt 227. Het aantalzogenoemde active cases gaat van 156 naar 175. Naast Surinamers worden ook veel mensen uit de Braziliaanse gemeenschap getest. In totaal zijn 15 juni 48 personen genezen verklaard. Vier personen overleden aan het virus.

15 juli: 33 Nieuwe besmettingen en 29 personen genezen verklaard.

Het totaal aantal besmette personen in Suriname bedraagt 834. Hiervan zijn 573 mensen genezen verklaard. In Intensive Care Units worden 5 patiënten behandeld. 

15 september: 14 personen covid-positief getest en 61 personen genezen verklaard. Het aantal active cases daalt naar 534. 472 Mensen bevinden zich in isolatie en 40 in quarantaine. 

15 november: Geen nieuwe besmettingen geregistreerd. Vijf personen genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen bedraagt 30. Veertien personen zijn opgenomen in het ziekenhuis, 11 personen in isolatie en 859 mensen in quarantaine, als gevolg van repatriëringsvluchten. 

15 december: 22 covid-19 positief geteste personen. De situatie wordt als alarmerend omschreven. De regering komt zelfs in spoedvergadering bijeen. Een tweede covid-golf kan het land zich niet permitteren. Maar het aantal positieven per dag kon oplopen naar 100. 

2020 Wordt afgesloten op 31 december met een totaal van 122 covid-doden. Die dag worden 29 personen positief getest en 37 personen zijn genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen daalt van 385 naar 377. In ziekenhuizen worden 32 mensen behandeld, dat waren er 30 december nog 66. In isolatie zijn 172 personen.

2021

15 januari: Het op één na hoogste aantal besmettingen van de tweede covid-19 golf wordt geregistreerd: 109 personen. 78 Personen worden op 15 januari genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen bedraagt 669. In ziekenhuizen liggen 102 personen en 11 patiënten worden behandeld in de Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 273 positieven bevinden zich in isolatie.

Vanwege het hoge aantal actieve gevallen neemt de druk op het zorgpersoneel verder toe. 

15 februari: Een persoon overlijdt aan covid-19. Het gaat om de 13e dode in februari en in totaal zijn sinds de aanvang van de pandemie 167 personen aan het virus overleden. 

12 maart: Slechts 5 personen positief getest op covid-19, op Intensive Care Units liggen nog 2 personen, 6 patiënten worden in ziekenhuizen verpleegd en 11 personen zijn op deze dag genezen verklaard.

De vraag is vandaag, wordt 13 maart 2021 het begin van weer een heel jaar covid-19? Moet de samenleving werkelijk leren te leven onder een ‘nieuw normaal’ regime, waarin het mond-/neuskapje is verworden tot gewoon een deel van de dagelijkse kleding en iedereen gewend is geraakt aan de 1.5 meter afstand? Gewenning neemt echter de nodige tijd in beslag en gaat gepaard met de nodige weerstand onder delen van die samenleving, maar op den duur gaat iedereen het belang van het ‘nieuwe normaal’ inzien. 

PK

error: Kopiëren mag niet!