Met toelating Wilsientje van Emden nu 16 vrouwelijke parlementariërs in DNA

Met de toelating van Wilsientje van Emden (NDP) is De Nationale Assemblee (DNA) weer voltallig. Van Emden komt op de plaats van Sergio Akiemboto, die eerder heeft bedankt en nu deze kwestie in hoger beroep aanvecht bij de rechter. Assembleevoorzitter Marinus Bee, die zich op het standpunt gesteld heeft dat Akiemboto geen lid meer is van het college, ziet de toelating van nog een vrouwelijke parlementariër als deel van bevordering van genderevenwicht in bestuurlijke functies en publieke lichamen. Het parlement telt nu 16 vrouwelijke parlementariërs. “Vrouwen beginnen langzaam hun plek op te eisen en met name in de politiek en dat is een heel positieve ontwikkeling. Dat wordt zeker door het parlement toegejuicht”, aldus de DNA-voorzitter, die de nieuwbakken assembleelid veel succes toewenste in het werk. Van Emden is een nichtje is van ex-parlementariër en ex-districtscommissaris Frederik Finisie.

Leerkracht

Van Emden is vanaf 1996 als leerkracht ingezet voor kinderen van Brokopondo, Para en Paramaribo. Sinds 2011 is zij ook coördinator van het avondmulo te Brownsweg. Zij zal zich in deze zittingsperiode enorm inzetten voor gelijke kansen van kinderen in Brokopondo en het binnenland voor het onderwijs, gezondheidszorg en de algemene ontwikkeling van kinderen en volwassenen. “Ook zal ik de wil en de stem van het volk van Suriname zijn, maar voornamelijk die van Brokopondo.” Zij vroeg hierbij ondersteuning van alle leden van het parlement.

Hoge verwachtingen van Van Emden

Diverse fractieleiders brachten ook hun felicitaties uit en wensten Van Emden veel succes toe. Asiskumar Gajadien, coalitie- tevens VHP-fractieleider, zei blij te zijn met het feit dat het hoogste college van Staat wederom over alle 51 leden beschikt. Abop/PL-fractieleider Dinotha Vorswijk stond ook stil bij de vooruitgang die vrouwelijke politici met deze toelating meemaken. “Ze is in een rijdende trein gestapt, dus de nodige ondersteuning van de Abop/PL-fractie zal ze zeker krijgen indien ze dat nodig heeft”, aldus Vorswijk. BEP-fractieleider Ronny Asabina, die ook afkomstig is uit het district Brokopondo, stelde dat Van Emden bruist van de energie. Hij is er heilig van overtuig dat samen een goede job gedaan zal worden binnen DNA. NPS-fractieleider Gregory Rusland haalde aan dat er op dit moment heel wat uitdagingen bestaan, waarbij Suriname diverse crises moet overwinnen. Hier zal ook heel veel van Van Emden vereist worden als parlementariër. De NPS-topman benadrukte dat de nieuwbakken parlementariër zich niet alleen gaat kunnen focussen op Brokopondo, maar geheel Suriname, aangezien zij gekozen is als DNA-lid van Suriname. Hij wenste haar heel veel sterkte en wijsheid toe om het parlementair werk neutraal te kunnen doen.

NDP-fractie weer op volle sterkte

NDP-fractieleider Rabin Parmessar merkte op dat met de toelating van Van Emden de paarse fractie weer volledig beschikt over 16 leden en dus op volle sterkte is. “Haar toetreding is een weerspiegeling van het genderbeleid dat de NDP-fractie uitdraagt. De helft van de fractie bestaat thans uit vrouwen, een voorbeeld om na te volgen”, stelde Parmessar. Hij zei dat Van Emden ervaring heeft zowel in de lokale en regionale politiek. Als districtsraadslid heeft zij zich op vele fronten ingezet, zoals onderwijs, gezondheidszorg, regionale ontwikkeling en overige problemen van het binnenland. “Zaken waarvan zij enorme kennis heeft. Voorts is zij een actieve, behulpzame en zeer sociaal bewogen persoon. Mevrouw Wilsientje na wang taanga taanga muje (heel sterke vrouw)”, aldus Parmessar. Hij is overtuigd van de positieve bijdrage van Van Emden in DNA. Fractiegenoot Tashana Lösche (NDP) overhandigde en drapeerde Van Emden hierna in een pangie.

Vp Brunswijk: “Dankzij inzet Bee alles volgens juiste procedure”

Vicepresident Ronnie Brunswijk feliciteerde de kersverse parlementariër en de NDP namens de regering. Brunswijk merkte op dat de toelating van dit lid niet gemakkelijk is gegaan, maar dankzij de inzet van Bee als assembleevoorzitter zijn de juiste procedures ingezet om het parlement weer voltallig te maken, waardoor de belangen van de Surinaamse gemeenschap nu volledig behartigd kunnen worden. Hij bedankte Bee voor deze inzet. Bee is eerder in het gelijk gesteld door de rechter kort geding. Akiemboto heeft hiertegen hoger beroep aangetekend.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: