Aandacht voor schone rivieren via kunstproject

Stoppen met het vervuilen van de rivieren hoeft niet moeilijk te zijn. Het zit in het gedrag van elke dag, zegt Dylan de Gruijl, Communications manager WWF Guianas. In het kader van Earth hour wordt er op 5 scholen een kunstproject gelanceerd. De bedenker en uitvoerder hiervan is kunstenaar George Struikelblok. Het gaat om een campagne voor schone rivieren. “Met de frames van de kunstenaar willen we aandacht vragen voor schone rivieren”, vertelt de Gruijl. Een van de meest bekende vormen van vervuiling is het kwikgebruik. “Door onverantwoorde goudwinning sijpelt de stof weg en komt in de rivieren terecht.” Hiervan raken mensen vergiftigd met kwik verduidelijkt de Gruijl. Een andere vorm van vervuiling die we kennen is plastic vervuiling. “Plastic zie je overal, op Leonsberg zie je grote hoeveelheden plastic langs de kant. Iedereen kan eraan bijdragen om dat te voorkomen door het plastic niet in het openbaar weg te gooien.” Op die manier kan deze vorm van vervuiling voorkomen worden, want uiteindelijk komt het plastic via de rivieren in de zee, waar de zeeschildpadden van stikken. Het plastic valt ook uiteen in micro plastics die in kleine organismen komen welke door vissen worden opgegeten en uiteindelijk ook het lichaam van de mens bereiken.

“Aan dit proces kunnen wij een einde maken door geen plastic op straat te gooien”, stelt de Gruijl. Kunstenaar Struikelblok zegt dat hij is gevraagd om objecten te maken. “Ik heb een bijna 4 meter grote fles gemaakt, met een hoogte van 2 meter, waarbij kinderen ervoor kunnen staan.” Daarnaast heeft Struikelblok ook een groot net met nagebootst kwik vervaardigd om de aandacht te vestigen op het schoonhouden van onze rivieren. Vandaag worden de kunstobjecten gepresenteerd op 5 scholen. Het doel is dat samen met de kinderen een film te vervaardigen dat later in de maand wordt gelauncht.

RB

error: Kopiëren mag niet!