Vrijspraak in drugsverzendzaak

Openbaar Ministerie blundert in tenlastelegging

De verdachten Nitin G. en Sanjai R. werden gisteren vrijgesproken van de gehele tenlastelegging. Beiden verdachten werd verweten zij met kopieën van legitimatiebewijzen, die verzenders van pakketten bij het bedrijf EPS Pakkettenservice achterlieten, andere pakketten posten met drugs daarin. De zaak kwam aan het rollen toen in een pakket van een mevrouw 58 gram cocaïne werd aangetroffen. Uit nader onderzoek is gebleken dat deze in 2015 een pakket heeft getracht te verzenden via EPS Pakkettenservice. Dit pakket werd aan haar teruggegeven, maar zonder de kopie van haar identiteitskaart. Vermoedelijk is deze identiteitskaart nadien gebruikt voor het verzenden van 2 andere pakketten.

Uit het onderzoek bleek dat Nitin administratief verantwoordelijk is voor dit bedrijf, terwijl Sanjai de pakketten aannam, de verzendformulieren invulde en de pakketten aanbood ter verzending. Ook bleek uit het onderzoek dat geen enkele verzender van postpakketten Nitin kent, iedereen heeft zaken gedaan met Sanjai. In totaal bleek de douane 4 keren drugs te hebben aangetroffen.  De verdachten werden deelname aan een criminele organisatie verweten, valsheid en geschrifte en uitvoer van cocaïne.

De officier van justitie Raishree Koendan heeft tegen beide verdachte een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden geëist met bevel van gevangenneming. Nitin werd eerder na 6 weken in vrijheid gesteld door het Hof van Justitie en Sanjai werd ter terechtzitting door rechter Duncan Nanhoe in vrijheid gesteld.

Blunder officier

Advocaten Hemradj Matawli en Chandra Algoe, die respectievelijk de verdediging van Sanjai en Nitin voeren, haalden het slordig politieonderzoek aan. Het dossier praat alleen over vermoedens. Een forensisch bewijs over de valsheid in geschrifte is nimmer opgemaakt en is een heel pakket aan verzenddocumenten toegevoegd aan het strafdossier, zonder dat er daar enige conclusie aan is verbonden. Matawli wees op de verschillende schakels waarlangs de pakketten gaan en hoeveel bedrijven er bij betrokken zijn, maar dat de officier selectief allen EPS Pakkettenservice deze verwijten maakt.

Daarnaast zou de officier volgens de advocaten hebben geblunderd door 540 gram cocaïne, die bij verzendbedrijf Pico is onderschept, aan deze verdachten ten laste te leggen. De officier haalde ook aan dat Nitin zelf ook 7 pakketten heeft gepost, maar vergat aan te geven dat in die pakketten nimmer iets strafbaars is aangetroffen. Beiden advocaten legden hun anker bij vrijspraak. In haar tweede beurt zweeg de officier van justitie over de gemaakte fout. Algoe vroeg zich af het Openbaar Minister verwacht dat de rechter haar fouten gaat corrigeren. Kantonrechter Duncan Nanhoe kon zich helemaal terugvinden in de visie van de advocaten en stelde dat er inderdaad alleen vermoedens zijn en geen wettige en overtuigende bewijsmiddelen. Hij sprak beide verdachten integraal vrij.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: