IATA waarschuwt voor grote verliezen luchtvaartmaatschappijen

De indicatoren voor de luchtvaartindustrie dit jaar zijn nog niet verbeterd, ondanks de wereldwijd lopende vaccinatieprogramma’s tegen het coronavirus. Dat bleek woensdag uit een update van koepelorganisatie IATA.

“Het cliché is dat het altijd het donkerst is net voordat de dag aanbreekt. Dat lijkt passend voor de boodschappen die ik vandaag heb”, zei Alexandre de Juniac, voorzitter van IATA.

Volgens de nieuwste gegevens zal de sector dit jaar nog eens 75 miljard tot 95 miljard dollar verlies lijden, wat betekent dat meer steun van overheden nodig zal zijn. IATA denkt dat de kasstroom pas in 2022 weer positief wordt.

Het aantal boekingen voor de zomer is nog zeer laag, meldde IATA. De koepelorganisatie heeft twee scenario’s. In de eerste wordt er in de tweede helft van het jaar veel meer gevlogen, na een zeer zwak eerste halfjaar. Dat zou het verlies voor de sector dit jaar op 75 miljard dollar brengen. In scenario 2, waarin de reisbeperkingen slechts langzaam worden opgeheven, zou de kasstroom 95 miljard dollar negatief kunnen zijn.

error: Kopiëren mag niet!