Hypertensie en diabetes belangrijkste oorzaken nierdialyse

Nieren behoren tot de essentiële organen van ons lichaam. Ze hebben een filterfunctie en zorgen ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Bij nierproblemen komen deze functies in gevaar, vertelt de arts Roy Mohan in het kader van Wereld Nierendacht op 11 maart.

De belangrijkste oorzaken om in de dialyse te belanden zijn diabetes (suiker) en hypertensie (hoge bloeddruk), met waarden die niet of slecht gereguleerd zijn. “Het kan ook gebeuren dat mensen moeten dialyseren als gevolg van een ernstig auto-ongeluk of vanwege een slangenbeet. Echter gaat het in de meeste van deze gevallen om tijdelijke behandelingen. Maar de mensen die als gevolg van diabetes en hoge bloeddruk moeten dialyseren, die blijven áltijd dialyseren”, zegt dialyseverpleegkundige Charlotte Burnet – Drielinger van Diapura. Dit dialysecentrum herdenkt op 11 maart ook het feit dat ze formeel al elf jaar bestaat.

Aangepast voedingspatroon en levenswijze

Deze patienten moeten zich onder meer een gezonder voedingspatroon en een drastisch gewijzigde levensstijl aanmeten. Dat gaat niet altijd van een leien dakje, ervaart Burnet – Drielinger.“Op een gegeven moment leer je de patiënten kennen. En als je ziet dat iemand toch anders is dan normaal, dan ga je even een praatje maken. Zo kom je er vaak genoeg achter wat er aan de hand is en wat er speelt. En je probeert daarop in te spelen. Hoe dan ook, probeer je degene toch een klein beetje te motiveren en op te beuren, een praatje te maken, proberen aan het lachen te krijgen. En vaak zie je wel dat het helpt.”

Alledaagse klachten

“Het probleem is dat men bij nierschade vaak symptomen krijgt die op alledaagse klachten lijken. Dan denken we aan hoofdpijn, pijn in je lichaam of jeuk,” zegt Garry Chin Jen Sem desgevraagd. Hij is assistant-manager bij Pharmport, dat bekend staat om haar herbale middelen. Zo blijkt de Keling pil, is een Indonesisch product waarin de ‘kemis kucing’ of kattensnor is verwerkt, probaat bij mensen die last hebben van nierstenen. Nierstenen zijn een belangrijke niet-traditionele risicofactor voor chronische nierziekten. Chin Jen Sem merkt op dat nierstenen op zich niet voor problemen hoeven te zorgen. Dat is wel het geval als ze zodanog groot zijn, dat ze vast kunnen komen te zitten bij de urinewegen en de uitscheiding van afvalstoffen via de urine belemmeren.

Voorkom dialyse

“Als je klachten hebt, maakt niet uit wat voor klachten, ga gelijk naar de dokter. Vooral de mensen die last hebben van hoge bloeddruk en de mensen die diabeet zijn. Laat je ook regelmatig testen op de werking van je nieren, omdat je op een gegeven moment aan je bloeduitslag kan zien wat de werking van je nieren is”, adviseert Burnet – Drielinger. Een specifieke test is de microalbuminetest. Van microalbumine is er sprake als er een lage dosis eiwit in de urine wordt gevonden. Dit wordt beschouwd als de eerste tekenen van nierschade. “Zorg dat je voldoende drinkt, minder kruiden en minder zout gebruikt en probeer toch echt een gezonde levensstijl aan te houden, zodat je kan proberen te voorkomen dat je moet dialyseren”, adviseert Drielinger verder. Voor degenen die al moeten dialyseren, is het goed verzorgen van hun shunt of katheter een absolute vereiste.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: