Asfa en Kensenhuis zijn het erover eens: Wetgeving is nodig om valutamarkt te ordenen

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is op de operatietafel gelegd. Er is een herziene versie beschikbaar, die dinsdag aan het parlement is overhandigd. Indien het parlement de herziene versie goedkeurt, zal een geldwisselkantoor alleen middels een vergunning van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) kunnen opereren. Er zal een taskforce ingesteld worden en er zullen sancties opgelegd worden aan degenen die de Valutawet niet naleven. De fabrikantenassociatie Asfa en het assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) hebben de inhoudelijke wetswijzigingen nog niet onder ogen gekregen.

Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er wel een wet nodig is om de valutamarkt te ordenen. Net als de vorige president beweert ook Santokhi dat de wisselkoers omlaag zal gaan. Bilkerdijk is van mening dat er behalve de Valutawet veel meer nodig is om de wisselkoers omlaag te brengen. Hij noemt importvervanging en meer export tot de cruciale factoren voor een gunstig effect op de wisselkoers. “Veel van de producenten zitten niet op de schaal om massief te kunnen exporteren. En precies dat moet de overheid stimuleren.” Bilkerdijk voert aan dat er lokaal genoeg bedrijven zijn die kwalitatieve producten produceren, waarmee importvervanging mogelijk is. Wanneer zulke producten de voorkeur krijgen, dan hoeven producten van dezelfde soort niet geïmporteerd te worden, en dat maakt al een groot verschil uit.

Kensenhuis vindt dat de regering het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, doelende op de Valutawet, die oorspronkelijk door de vorige regering geïnitieerd was. “Wanneer we zien dat iets goed is, moeten we die zaken voortzetten. Belangrijk is dat ook deze regering inziet dat er orde moet komen op de valutamarkt en dat er wetgeving nodig is, waaraan geldwisselkantoren zich moeten houden”, zegt Kensenhuis. Hij vindt het een goede zaak dat er sancties worden opgenomen in de Valutawet. Kensenhuis hoopt dat president Santokhi het woord bij de daad kan voegen en de wisselkoers terug kan brengen naar SRD 7.52.

Nadat de Valutawet bekrachtigd was op 23 maart 2020 ontstond er veel tumult in de samenleving. De banken en andere bedrijven waren uit protest gesloten op 24 en 25 maart 2020. Zelfs de CBvS betwist de uitvoerbaarheid van de Valutawet. De politieke partijen NPS en VHP hadden na de aanname van de wet een rechtszaak aangespannen tegen de toenmalige regering. De kortgedingrechter schortte de Valutawet in mei 2020 op. Het oppositielid Amzad Abdoel (NDP) had in september 2020 laten weten dat de oorspronkelijke Valutawet een heel goed alternatief is om de wisselkoersen te beheersen. Hij spreekt van sabotage door partijen die nu in het machtscentrum zitten. De herziene versie moet erop toezien dat er orde komt op de nogal chaotische valutamarkt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: