Advocaten pleiten voor vrijspraak Hoefdraad

De advocaten Murwin Dubois en Irene Lalji hebben donderdag hun pleidooi gehouden in de strafzaak van de voortvluchtige ex-Financiënminister Gillmore Hoefdraad. Het Openbaar Ministerie heeft eerder 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen Hoefdraad. Daarnaast is er ook een boete geëist van SRD 500.000 subsidiair 12 maanden hechtenis. Het OM wil naast de gevangenneming van de voortvluchtige Hoefdraad ook een financieel strafrechtelijk onderzoek tegen hem. Hoefdraad wordt verdacht van zes strafbare feiten. Beide raadslieden vinden dat het bewijs op geen van de ten laste gelegde feiten is bewezen en pleitten daarom voor integrale vrijspraak van Hoefdraad. “Wij hebben benadrukt dat de anticorruptiewet in feite in het leven is geroepen ter zake corruptie en dat deze wet in samenhang met de memorie van toelichting enige aspecten noemt. Het Openbaar Ministerie heeft met betrekking tot de overeenkomsten gesteld in de tenlastelegging dat het overeenkomsten zijn die gesloten zijn met voor de Centrale Bank nadelige voorwaarden, hoge bedragen en non-refundable fees. Maar wat het OM in haar politioneel onderzoek nooit heeft gehad is vergelijkend materiaal. Ze hebben gewerkt met verklaringen en meningen van anderen, maar enig deskundig onderzoek was er dus niet”, stelde Lalji na afloop van de zitting tegenover journalisten. Het pleidooi telt 51 pagina’s. Dubois stelde dat het heel dossier van deze zaak bijna 7.500 pagina’s telt.

Vergoedingen aan Clairfield redelijke bedragen

Gaande het proces is er volgens de advocaat op 5 maart een deskundig rapport gekomen. Dat rapport heeft in de samenvatting uitgewerkt dat de genoemde bedragen in de overeenkomsten met Clairfield Belgium NV, de vergoedingen die overeen zijn gekomen, liggen binnen een reeks van redelijke bedragen. “Dus geen nadelige financiële contracten”. Deelname aan een criminele organisatie is volgens Lalji helemaal niet aan de orde. Erger nog in de dagvaarding van Robert van Trikt is dit helemaal niet ten laste gelegd, terwijl Hoefdraad wel ervan wordt verdacht samen met Van Trikt deel te zijn geweest van een criminele organisatie. Op 1 april komt het OM weer aan het woord voor het repliek.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: