Natio op spoor

Over pakweg 2 weken lijkt het erop dat Suriname zal beginnen op internationaal op het gebied van voetbal geschiedenis te schrijven. Miljarden mensen zijn consumenten van de producten die internationale voetbal opleveren. Doe je het goed op het gebied van voetbal, dan ben je in een klap als land bekend in de hele wereld. Dat maakt het doen van zaken, het aangaan van allerlei betrekkingen en voor de business gemakkelijker. Surinamers hoeven dan niet te gaan uitleggen dat ze een land ergens in Afrika zijn, want dat wordt vaak geraden wanneer aan mensen wordt gevraagd of ze weten waar Suriname ligt. Maar inmiddels weet een aantal mensen op de wereld, waar ze Suriname niet op school hebben gehad, wel waar Suriname ligt. En dat heeft voor het overgrote deel te maken met voetballers met een donkere huidskleur die in het Nederlandse elftal of in Europese topclubs hebben gespeeld. De voetballers met een donkere tint die Suriname onbedoeld op de kaart hebben gezet zijn Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgar Davids en Patrick Kluivert voornamelijk en recent kan je ook noemen Georginio Wijnaldum. Ook andere voetballers hebben dat gedaan, maar dit zijn de grote boys die meestal onbedoeld Suriname op de kaart hebben gezet. Sportliefhebbers vinden donkere spelers doe spelen voor witte landen altijd een curiositeit, en dan gaan men graven en nu ook googlen om te kijken wat de achtergrond van de topsporters is. En dan komt het land Suriname in beeld en vervolgens gaat men dan zoeken wat Suriname precies is. En dan blijft het land voor altijd hangen in de gedachten van de mensen. Het komt bij een buitenlandse verblijf wel eens voor dat het woord ‘Suriname’ valt bij een wedstrijd met Italiaans, Duits of Frans commentaar. En dan kan het zijn dat de tekst van de commentatoren voor het overgrote deel niet te volgen is, maar Suriname dan rinkelt dat wel als een belletje. Voetbal dus is op het internationale niveau zeer belangrijk om een land groot te helpen maken. Het heeft effect op het bbp en het algemene welzijn. En daarom behoort elke burger geïnteresseerd te zijn wat onze Natio nu aangesterkt met professionals zal verrichten op het internationale forum.     

In elk geval moet voorzitter John Krishnadath van het huidig bestuur wel de credits meekrijgen dat in zijn periode, het hem gelukt is om de langgekoesterde wens om de nationale selectie te versterken, gestalte te geven. Hij heeft de inspanningen zich getroost en het resultaat ziet er goed uit. Wat hem een grote voorsprong geeft op de komende verkiezingen is dat deze voorzitter nu wapenfeiten heeft. Naast de aanzienlijke versterking van Natio is nu ook het Franklin Essedstadion gebracht naar Fifa-standaarden met goede verlichting. Ook zou de financiering al ready zijn om het Andre Kamperveenstadion op te krikken naar internationale standaarden en zou er financiering rond zijn om een groot stadion op te zetten. Met al deze faciliteiten op de locatie waar de het overgrote deel van de bevolking woont (kustvlakte) kan het competitievoetbal in Suriname een grote boost krijgen.  De voorzitter van de SVB verdient door zijn verdiensten wel een termijn om mee te maken waarvoor hij zich sterk heeft ingezet de afgelopen periode.

We moeten bij deze ook de credit geven aan de trainers Dean Gorre (hoofdtrainer), Eugene Verwey (assistent) en Jack Mangaly (keeperstrainer). Gorre heeft op een zeer slimme wijze waarbij hij uiterst rekening heeft gehouden met de Surinaamse cultuur, met geduld en tact gewerkt aan waarschijnlijk het sterkste elftal ooit dat Suriname in de geschiedenis op de been heeft gebracht. En daarbij is het geenszins de bedoeling om de Surinaamse nationale selecties, inclusief die in de jaren ’70 en ’80 tekort te doen. Maar het is nooit eerder voorgekomen dat ons basisteam voor de volle 100% uit echte full profs zal bestaan. We hebben naar ons weten nu ook voor het eerst in de geschiedenis dat een aantal jongens met een Surinaamse nationaliteit een echt profcontract heeft in profleagues, weliswaar niet de beste of de hoogste profleagues. Moeten er per se jongens met een echte Surinaamse nationaliteit die hier wonen in de nationale selectie zitten? Het hangt er van af wat de doelen van Natio zijn. Is het de bedoeling dat we puur op basis van de Olympische gedachte participeren (meedoen is belangrijk, winnen niet), dan kan je zelfs ertoe overgaan om een gebalanceerd team te maken dat een afspiegeling is van de bevolking van Suriname. Maar dat is nu onder Dean Gorre niet de bedoeling. De bedoeling is om te winnen en zelfs om het WK te halen. En dan moet je als land gaan voor het hoogst haalbare aan spelers. Dan ga je eigenlijk zo te werk: je maakt een lijst van de beste spelers wereldwijd die volgens de Fifa-normen voor Suriname kunnen uitkomen. Uit die lijst maak je dan het beste gebalanceerd team met een sterke bank en een dubbele bezetting op de verschillende posten. Achteraf moet het dan blijken of er toevallig jongens die in Suriname wonen, in de selectie zijn gevallen. Als dat niet het geval is, dan is het geen probleem. Belangrijk moet zijn dat het Surinaams team sterk is, dat alle ‘eligible’ (speelgerechtigde) spelers een eerlijke kans hebben gehad en dat het belang van Suriname centraal staat. Dat moet ook de inzet van Gorre zijn. Suriname is gewend geraakt de afgelopen decennia om te verliezen, maar er zijn grote groepen burgers die daar moeite mee hebben. Dean Gorre heeft geen vreemdelingen in de nationale selectie geselecteerd. Hij heeft ons bloed, onze familie, mensen met Sranan roots uitverkoren voor de WK kwalificaties en de Gold Cup. Het Surinaamse volk moet voor zijn eigen jongens, zijn eigen broers en neven staan en hen een warm gevoel geven. Jammer genoeg kunnen we de stadions niet vullen, maar op social media moet het Surinaams belang worden gediend. De trainers en de jongens verdienen de volle ondersteuning, zij hebben onze ondersteuning. De eerste wedstrijd kan raar aflopen omdat de jongens niet met elkaar hebben getraind, maar de mindset van alle gekozen jongens is hetzelfde dus de klik zal snel vallen: het spelen van 90 plus minuten voetbal met een strategie en in een formatie, met een afgesproken tactiek, met geduld en hoge technische uitvoering. Met het materiaal dat Gorre heeft geselecteerd kan Suriname WK bereiken (eventueel later weer versterkt). Dat moet straks aan de wereld duidelijk worden. We zijn benieuwd en zeer enthousiast.               

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: