Ingenieur Mungra noemt Kaaimangrasi “een geweldig idee”

“Houttransporten moeten over water”

De oplossing om via Kaaimangrasi het verkeer vanuit Commewijne naar de stad te ontlasten, vindt ingenieur Dharm Mungra een goede keus. Hij plaatst wel kanttekeningen bij de optie om vrachtwagens met hun houtblokken en ander zwaar materieel via een veerverbinding de oversteek te laten maken. “Waar ga je ze bij platta broki accomoderen?” Hij ziet hiermee een verplaatsing van de files naar een ander deel van de binnenstad. Daarnaast voorspelt Mugra dat als mensen moeten kiezen tussen tijdverspilling op de Wijdenboschbrug of bij ‘platta broki’ de mensen zullen kiezen voor de eerste optie. Een ondernemer voegt daaraantoe dat het transport bovendien niet gratis zal zijn, waardoor de mensen eerder voor het fileleed van ‘Bosjebrug’ zullen kiezen. Mungra zegt dat het wel kan helpen als het verkeer via Kaaimangrasi wordt omgeleid en de zware voertuigen verplicht worden daarvan gebruik te maken.

Subsidie

Het inzetten van een veerboot ziet de ingenieur niet als een rendabele mogelijkheid. De exploitatiekosten zullen er niet mee kunnen worden gedekt. Hij verwijst naar de subsidieperikelen die de SMS jarenlang heeft gekend. “Dat was meer dienstverlenend dan een winstgevend bedrijf”, verduidelijkt hij. Kaaimangrassi is een uitstekend idee benadrukt Mungra. Hij merkt op dat we momenteel ook rijp zijn voor een tweede brug. Over de oplossing bij ‘platte brug’ heeft hij wel zijn bedenkinge,n vanwege de vele zwaar beladen voertuigen. “Je zit met opstellings- en manoeuvreringsproblemen.” Hij ziet daardoor een toename van het verkeersprobleem. 

Houttransport over water

Mungra ziet net als vele andere landgenoten als oplossing dat het transport van houtblokken weer via de waterwegen gebeurt. “De wegen worden kapotgereden door gebrek aan controle. Je moet de houttransporten weer verplichten om over het water te gaan. Houtbedrijven waren vroeger verplicht zich te vestigen langs de Saramaccadoorsteek of Surinamerivier.” De ingenieur merkt op dat van de ene op de andere dag overstappen op transport over water ook niet praktisch is, vanwege wetgeving en de bedrijfsvoering van bestaande bedrijven. Bovendien moet het Saramaccakanaal worden uitgebaggerd. Aanleg en aanmeerplaatsen ontbreken nog. Hij noemt een masterplan die bestaat, “maar deze verdwijnt in de laden”. Transport over water is echter noodzakelijk en Mungra noemt transport over de wegen een “ellende” en een “lelekoe”, die de wegen kapot maken. De inzet van een veerboot zal een automobilist volgens Mungra niet motiveren om daar gebruik van te maken, “om van de ene in de andere file te komen”.

RB

error: Kopiëren mag niet!