Holi-Phagwa in aantocht

Op 29 maart 2021 vieren wij het kleurrijke Holifeest of wel Holi-Phagwa ook in Suriname. Het is het lentefeest tevens het nieuwjaarsfeest voor de hindoes. Dit jaar zal de viering van Phagwa ook aangepast eraan toegaan door de covid-19 pandemie. Dagblad Suriname had een gesprek met voorzitter Atmanand Ramcharan van de priesterraad Arya Dewaker en pandit Nitin Jagbandhan, secretaris van de Priesterraad Sanatan Dharm.

Voorzitter priesterraad Arya Dewaker

Pandit Atmanand Ramcharan bevestigt dat Holi Phagwa in februari/maart gevierd wordt. “Het is het lentefeest en is tevens het nieuwjaarsfeest van de hindoes. Dit jaar zullen wij volgens de hindoekalender het jaar 2087 intreden. Met de komst van de covid-19 zal het aangepast, niet uitbundig en ook niet helemaal sober gevierd worden. Het is een feit dat wij zodoende zullen aanleren dat Holi geen feest is dat uitbundig met evenementen, eten en onder genot van alcohol gevierd moet worden. Dit gebeuren is steeds afgekeurd. Wij kunnen ook met inachtneming van de covid-19 regels met wat poeder erbij ook een besloten Phagwa, met familie en gezin hebben. Vroeger werd Phagwa met water en klei en dergelijke gespeeld, maar hedendaags zien we dat men meer met geparfumeerde poeder Holi speelt.”

Secretaris van de Priesterraad Sanatan Dharm

Pandit Nitin Jagbandhan: “Ook dit jaar is op diverse plekken Holi ingeluid met het planten van een stek van de ricinus-castorolie, met bijbehorend gebed, weliswaar in kleine groepen. Rondom de geplante Holika wordt een brandstapel opgericht en dat wordt tijdens de vooravond van Holi, in brand gestoken. Dit gebeuren heeft in het verleden veel bezoekers aangetrokken. We moeten te allen tijde de covid-19 maatregelen in acht nemen. Het moet ons ook lukken om met de covid-maatregelen de beste wensen aan elkaar over te brengen. Holi wordt met poeder, ook wel met parfum gespeeld. We moeten afstand houden, dus zou gebruik van parfum een goede optie zijn. We waren reeds opgekomen voor het feit dat Phagwa met tal van evenementen en onder genot van alcohol eraan toeging. Phagwa is een religieus feest en laten we dus de waarde ervan behouden. Het feesten en de gezelligheid moeten aangepast en niet te uitbundig”, aldus de pandit.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!