Asfa: “We staan niet te trappelen om te exporteren naar Engeland”

“We staan niet te trappelen om te exporteren naar Engeland”, zegt Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk aan Dagblad Suriname ten aanzien van de Economic Partnership Agreement (EPA) tussen Suriname en het Verenigd Koninkrijk (VK). Suriname voegt zich bij het VK en 13 andere Cariforum-staten om de handelsbetrekkingen te intensiveren. Bilkerdijk accentueert dat zo een samenwerking absoluut niet verkeerd is, het gaat er alleen om dat er nog veel gedaan moet worden om in eigen land producenten te faciliteren om te kunnen exporteren naar VK.

EPA is de eerste stap. Hoe de tweede stap vorm zal krijgen om de productiesector op te krikken, is nog de vraag. Voor de Asfa-voorzitter is deze agreement geen donderslag bij heldere hemel. “Het speelt al een poosje.” Hij voert aan dat Suriname eerder ook al handelsbetrekkingen had met het VK als onderdeel van de EU, maar doordat het VK uit de EU is gestapt moet die economic partnership apart geregeld worden. “Binnen die constructie met EU was EPA niet geratificeerd en nu nog steeds niet. Er is alleen een overeenkomst getekend. Hetzelfde is nu weer het geval met de overeenkomst met het VK.” Het niet ratificeren van EPA kan met zich meebrengen dat die versoepelingen in de handelsbetrekkingen op den duur problematisch kunnen verlopen.

“Voor het VK is het een stukje makkelijker, want ze zitten in de common wealth network. Omdat Suriname meer een importerend land is dan een exporterend land, staan we niet te trappelen om de markt van Engeland te betreden, maar uiteindelijk wil je die optie wel openhouden. Je kan liever een beetje van die voordelen plukken in plaats van helemaal geen voordelen hebben”, verduidelijkt Bilkerdijk. Hij gaat ervan uit dat de regering met deze stap ook de nodige vervolgstappen zal ondernemen om de producenten te faciliteren.

error: Kopiëren mag niet!