Suriname ontvangt US$ 1 miljoen van Japan voor aanschaf medische apparatuur

Suriname ontvangt US$ 1 miljoen van Japan voor de aanschaf van medische apparatuur in de strijd tegen Covid-19. Japan heeft in het kader van solidariteit en samenwerking in de strijd tegen de Covid-pandemie een schenking verstrekt aan vier Caribische landen, Suriname, Trinidad & Tobago, Guyana en Belize. De schenking met een totale waarde van circa US$ 4.8 miljoen is ter verbetering van het gezondheidszorgsysteem in deze landen door de levering van noodzakelijke medische apparatuur. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking dinsdag 8 maart.

De schenkingsovereenkomst hiertoe werd maandag in Costa Rica, getekend tussen de regering van Japan en de United Nations Office for Project Services (UNOPS).  Suriname is in aanmerking gekomen voor circa US$ 1 miljoen, diverse zorginstellingen in Suriname zullen worden voorzien van medische apparatuur.

In november vorig jaar had de ambassade van Japan in Port of Spain (Trinidad & Tobago) het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) geïnformeerd, dat landen van het Caribisch gebied, middels een projectvoorstel mee mocht dingen naar een schenking van Japan voor levering van medische apparatuur ter ondersteuning van het gezondheidszorgsysteem in de strijd tegen de Covid-19-pandemie. BIBIS heeft met het ministerie van Volksgezondheid en relevante zorginstellingen een projectaanvraag voorbereid en ingediend.

Met de ondertekening van deze overeenkomst kan nu het proces van aankoop, levering en installatie van de medische apparatuur worden ingezet, waartoe Japan gebruik maakt van de diensten van de UNOPS. 

Voor een doelgerichte uitvoering van het project zullen ambtenaren van de ministeries van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, en Financiën & Planning als counterpart van UNOPS fungeren.

‘Aan de regering en het volk van Japan is Surinames erkentelijkheid uitgesproken voor deze nobele geste in het kader van zowel de vriendschapsrelatie tussen Suriname en Japan alsook de wereldwijde solidariteit en samenwerking om te vechten tegen Covid-19’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Suriname en Japan werken samen op verschillende gebieden, waaronder visserij, klimaat, rampenbeheersing, volksgezondheid, capaciteitsopbouw, energie en gemeenschapsontwikkeling, op zowel bilateraal, multilateraal en bi-regionaal niveau. De formele diplomatieke betrekkingen dateren van 1976.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: