SBB-directeur Betterson: ‘Bij export van hout wordt ondergefactureerd waardoor Staat inkomsten misloopt’

‘Herbeplanten kaalgekapte concessie hoeft volgens wet geen vereiste te zijn’

De leiding van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), de op 4 januari van dit jaar aangetreden directeur Stanley Betterson, heeft vorige week dinsdag met president Chandrikapersad Santokhi van gedachten gewisseld over onder andere de houtverkoop en –export en een reorganisatie bij de SBB. Ook aanwezig waren vicepresident Ronnie Brunswijk en minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer. President Santokhi had in januari al gezegd dat er bij de export van rondhout veel mis gaat. De jaarverslagen van de SBB tonen aan dat er op jaarbasis US$ 130 miljoen aan inkomsten verdwijnt.  Het beleid als toezichthouder moet worden gebracht naar scherper natuurbehoud. Dit houdt in dat er veel meer dan houtkap gemonitord zal moeten worden.  Betterson: ‘Ten aanzien van het mislopen van inkomsten bij de export ligt het vraagstuk bij de douane, het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie en SBB, de controleurs. Er zijn tal van factoren die daar een rol spelen. Het probleem zit bij onderfacturering van soorten hout. Voorts gebeurt het dat bij het laden van containers de instanties niet erbij worden betrokken.’

Onderfacturering

‘Voor wat betreft de onderfacturering zijn er verschillende classificaties voor hout en bij de facturering betaalt men de exportrechten afhankelijk van de houtklasse’, zegt de SBB-directeur. Wat er volgens hem soms gebeurt, is dat men een duurder soort hout van kwaliteit A tot B maakt, waardoor men minder betaalt. “En als er niemand van de SBB daar is om te zien wat voor soort hout het is of als die persoon van SBB meewerkt, dan wordt de Staat daarmee benadeeld.’ 

‘Herbeplanten kaalgekapte concessie geen vereiste volgens de wet’

Over het herbeplanten van kaalgekapte houtconcessies zegt d  oud-minister van Regionale Ontwikkeling dat het herbeplanten niet slecht is, ‘maar onderzoek heeft uitgewezen, dat het bos zichzelf herstelt na verloop van tijd’. “Het gaat hier immers om tropisch bos, dat vanzelf gaat regenereren indien men oogst volgens de Wet Bosbeheer. Herbeplanting hoeft geen vereiste te zijn volgens de wet.’  Ook de reorganisatie van de SBB was tijdens de ontmoeting met de president onderwerp van gesprek. Het aantal directeuren en hun functionaliteit zullen onder de loep genomen worden. De SBB-leiding maakt over twee maanden weer haar opwachting bij president Santokhi.  Over die reorganisatie zegt Betterson dat inderdaad vanuit de regering is gevraagd om de directie te reorganiseren. ‘Momenteel zijn er een algemeen directeur en vijf directeuren. Nu wordt vooralsnog de top gereorganiseerd.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: