OM Den Haag eist in hoger beroep hogere straffen tegen vier verdachten cokesmokkel uit Suriname

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft dinsdag 9 maart in hoger beroep gevangenisstraffen van 3,5 tot 9 jaar geëist tegen vier mannen voor hun betrokkenheid bij de smokkel van 1.075 kilo cocaïne, aldus de nieuwswebsite Transport Online. De cocaïne werd in januari 2016 van een sleepboot, ‘Marian V’, uit Suriname aan boord van een sportvisboot gebracht en in Cadzand ontdekt.

Op 14 januari 2016 raakte voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen een sportvisboot in de problemen. De boot belandde in een zware storm en raakte onbestuurbaar. De bemanning zond SOS-signalen uit en kon door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, KNRM, van boord gehaald worden. De boot spoelde vervolgens een dag later aan bij Cadzand-Bad. De politie en douane ontdekten daar aan boord van de boot 1.075 kilo cocaïne.

In 2017 veroordeelde de rechter een van de opvarenden van de sportvisboot tot 6,5 jaar gevangenisstraf. Daartegen ging het OM in hoger beroep. De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal, eist 9 jaar gevangenisstraf: ‘Er moet aan deze verdachte een langere gevangenisstraf worden opgelegd vanwege de enorme hoeveelheid cocaïne die hij heeft ingevoerd. De straatwaarde ervan ligt tussen de 25 en 30 miljoen euro. Er is sprake van georganiseerde internationale drugshandel, die een lange keten van ellende veroorzaakt tot liquidaties aan toe. Wat ons betreft werkt daarnaast het feit dat hij bewust reddingswerkers in levensgevaar bracht zwaar mee. Ondanks de zware storm die was voorspeld, besloot hij toch uit te varen.’ Hij wordt niet alleen verdacht van betrokkenheid bij de smokkel, maar ook van drugs- en wapenbezit.

Later bleek dat de vracht in Suriname aan boord van een sleepboot was gebracht en voor de kust van Knokke, in de storm, was overgeladen op de visboot.  Tegen de man die verdacht wordt het initiatief te hebben genomen voor de smokkel en te hebben georganiseerd, eist het OM 8 jaar cel. Hij kreeg in eerste aanleg 6,5 jaar gevangenisstraf.

Tegen twee opvarenden van de sleepboot eist het OM in hoger beroep gevangenisstraffen van 3,5 jaar en 3 jaar. Eerder werd een van hen, die als kok aan boord was gegaan, door de rechtbank ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij zou zijn gedwongen aan het transport mee te werken. Beide mannen zouden voor hun vertrek uit Suriname geweten hebben, dat er cocaïne aan boord zou komen en hebben toen toch ervoor gekozen aan boord te gaan en te helpen bij het overladen van de drugs.

Het Gerechtshof Den Haag doet naar verwachting op 29 maart uitspraak.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: