Natio Suriname heeft een totale waarde van 21 miljoen US dollar

Eindelijk is het zover. Na ruim een jaar hosselen heeft de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) haar nationale selectie rond. De Covid-19 situatie heeft een voordeel met zich meegebracht voor de SVB en anderzijds ook een nadeel. Een voordeel, omdat de SVB alle tijd heeft gekregen om profspelers met Surinaamse roots te rekruteren voor Natio en anderzijds een nadeel, omdat lokale spelers van Natio een jaar lang niet hebben gevoetbald. De Sportredactie van Dagblad komt ook tot de conclusie dat, als we kijken naar de totale waarde van de spelers van Natio we al snel praten over bijna 21 miljoen USD.

John Krishnadath, voorzitter van de SVB, zegt: “In de afgelopen twee jaar is sport minnend Suriname getuige geweest van de lange weg,  die door de SVB is afgelegd om profvoetballers van Surinaamse afkomst op te kunnen nemen in de nationale selectie. Het begon met een afwijzing bij de FIFA van 7 van de 8 spelers, waarvoor de SVB bij de FIFA aanklopte voor een zogenaamde “change of Association”. Voor spelers die eerder zijn uitgekomen in officiële wedstrijden voor een nationale selectie in dit geval Nederland, moest men de FIFA toestemming vragen of ze voor Suriname mochten spelen. Nigel Hasselbank kreeg direct toestemming omdat hij alleen in vriendschappelijke wedstrijden voor Nederland was uitgekomen”.

“In november 2018 debuteerde Nigel Hasselbaink als eerste profvoetballer van Surinaamse-Nederlandse afkomst in de wedstrijd Suriname vs Nicaragua en bewees direct zijn waarde. De grote waarde die deze ene speler voor ons bleek te hebben gehad in die twee cruciale wedstrijden tegen Nicaragua maakte het zaak dat de SVB in beroep ging bij de FIFA om de eerder afgewezen spelers alsnog erbij te halen. Ook dit in beroep gaan bij de FIFA leed schipbreuk. De SVB besloot vervolgens om de zaak voor te leggen aan de CAS (red: hoogste Sport Beroepsorgaan van de FIFA). We waren niet van plan om “zomaar”, zonder slag of stoot, terzijde te worden geschoven.

Intussen werd in Nederland door de SVB en Toppers in de Nederlandse Sportwereld de stg. Vrienden Voetbal Suriname (VVS) opgericht. Deze stichting VVV kwam in met een juristenteam onder leiding van het advocatenkantoor van Mr. Drs. R. Geerlings en nog twee in sportrecht gespecialiseerde juristen, om zaken in het voordeel van de SVB te doen omslaan. Met succes is dit juristenteam, met gebruikmaking van de nieuwe FIFA regels, er in geslaagd om alle in eerste en tweede aanleg afgewezen kandidaten in een voor ons begrip record tempo goedgekeurd te krijgen. Ik praat hier over twee tot drie dagen, twee weken op zijn langst. Ik kan me nog duidelijk de gevoelens voor de geest halen toen ik de naam van de rechter op het proces verbaal las, een rechter die in eerste en tweede aanleg onze voordrachten (spelers) had afgewezen. Ik verwachtte dus niet veel goeds. Ik moest twee tot  drie keer toe  lezen om zeker te zijn dat ik me niet vergist had dat dezelfde spelers nu door hem goedgekeurd waren en met onmiddellijke ingang voor onze nationale selectie konden worden ingezet”.

“Kijk met de nieuwe opzet van de CONCACAF kan je niets anders, de tijd van spelen met amateurspelers is voorbij en als je als Suriname niet meegaat, zal je verder achterblijven in de voetbalontwikkeling. Wij konden niet anders dan meegaan op dit niveau, waarbij je ziet dat alle landen in de regio  hun volledige Nationale Selectie bemannen met Prof voetballers uit Engeland en Europa. Ieder van ons volgt wat er in de CONCACAF gebeurt en men volgt elk land hoe klein dat land dan ook is. Luister bijvoorbeeld naar wat de coach van het Canadese nationale team zegt: “met de 15 profvoetballers, die Suriname erbij heeft behoren ze tot de top 5 in de CONCACAF”.  Hij heeft, denk ik naast onze spelers te hebben geanalyseerd ook gewoon geteld wat de totale marktwaarde van onze Natio is. Hij moet dan op ongeveer eenentwintig miljoen us dollar zijn uitgekomen en hij weet dat andere toppers die Suriname kan aanspreken zich na de eerste wedstrijden beschikbaar zullen stellen. Nu moeten wij en Natio  bewijzen dat al die opofferingen die zowel door ons als door de Natio spelers zijn opgebracht in het komend jaar in klinkklare munt wordt omgezet. Voor de SVB ligt nu de taak om ervoor te zorgen dat we aan de financiële middelen geraken om te kunnen spelen en de rit uit te zitten. Je hebt immers niets aan een team met zeer sterke en dure spelers, maar je hebt geen geld om de in totaal 20 wedstrijden die je dit jaar moet spelen te spelen. Een positieve noot aan dit geheel is, en ik weet niet of men dat in de gaten heeft, is dat dit de eerste grote gezamenlijke inspanning zal zijn tussen Surinamers in Diaspora en de lokale Surinamers om ons land dichter bijeen te brengen en op de wereldkaart te plaatsen. Voetbal doet dat!!”, aldus Krishnadath.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: