Reshma Mangre: “Veerkracht vrouwen bezwaard door corona”

Women in leadership: Achieving an equal future in a covid-19 world. Zo luidt het thema van de Internationale Dag van de Vrouw, welke vandaag 8 maart wordt herdacht. Ook het assembleelid tevens voorzitter van BvL/ALS, Reshma Mangre (VHP), staat stil bij de positie van de vrouw, te midden van de coronapandemie. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert zij dat deze pandemie voor eenieder veel uitdagingen met zich heeft meegebracht, waarbij de veerkracht van de vrouw ontzettend bezwaard is.

“Covid-19 heeft duidelijk gemaakt dat vrouwen onevenredig zwaar worden belast, kijk maar naar de gezondheidswerkers, zorgverleners, leraren enz. We onderschatten de gevolgen van de covid-pandemie: het heeft ervoor gezorgd dat de traditionele rol van de man als kostwinner en de traditionele rol van de vrouw in de huishouding uitdagender is geworden.” Mangre is van mening dat er nog onvoldoende wordt gedaan om vrouwen te empoweren om deel te nemen aan besluitvormingsprocessen in bestuurlijke functies. Zij vindt het merkwaardig dat ondanks er meer vrouwelijke studenten zijn op Adekus er uiteindelijk altijd meer mannen te zien zijn in bestuurlijke functies. “In het parlement bijvoorbeeld zijn de vrouwen duidelijk te zien, maar in de topfuncties binnen de regering neemt de man de lead. Ook in het onderwijs zien wij die scheve verhouding tussen mannen en vrouwen.”

Mangre is van mening dat de rol van de man cruciaal is om vrouwen uit hun comfortzone te laten treden. Zij gelooft dat teruggang in het geweld tegen vrouwen en meer participatie van vrouwen in besluitvormingsprocessen pas merkbaar zullen zijn wanneer het genderbewustzijn eerst bij mannen ontstaat. “Het vergroten van de economische veerkracht van vrouwen gaat niet vanzelf. De ondersteuning van de man is nodig, maar de ondersteuning van de vrouw is ook nodig; vrouwen moeten elkaar wat meer empoweren en ondersteunen en dan denk ik dat ze wat meer op de voorgrond zullen treden”, aldus Mangre.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: