Lalmahomed: “Nog vele obstakels in Suriname die tot het verleden moeten behoren voor gelijke kansen vrouwen”

“Vrouwen hebben zich in vooral de afgelopen decennia veel meer kunnen bewijzen in progressie van leiderschap. Wereldwijd, maar ook in Suriname, hebben vrouwelijke leiders ons mogen leiden door de covid-19 pandemie heen: van wetenschappers tot gouvernementele leiders”, zeg jeugdparlementariër en Women Deliver Young Leader, Hakiem Lalmahomed, aan Dagblad Suriname.

Leiders

Lalmahomed stelt dat 8 maart gevoerd wordt in het teken van de vrouwen in leiderschap. “Alle vrouwen en meisjes, die een passie hebben voor leiderschap, dienen wij te ondersteunen en te begeleiden waar nodig. Vrouwelijke leiders over geheel de wereld hebben zich kunnen bewijzen om met de juiste begeleiding, kennis en tools een beter gewenst beleid te kunnen uitvoeren. Om een voorbeeld op te noemen, is dat dan de voormalig president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. In Suriname mogen wij ons ook troosten dan we zulke vrouwen hebben in onze leiderschap, maar we moeten ze meer de push geven zich te begeven in de juiste functies. Zo kan ik enkele goede voorbeelden aanhalen van vrouwen, die ons mooi land Suriname naar betere hoogtes kunnen leiden: Carla Bakboord, Julia Terborg, Ingrid Krishnadath, Karishma Mathoera, Patricia Etnel, Shradanjali Moektimisier, Jupta Itoewaki, Michelle Belfor, en zo kan ik nog veel meer opnoemen.”

Obstakels

Lalmahomed meent dat er nog vele obstakels in Suriname zijn die wij tot het verleden moeten laten behoren, die onze vrouwen en meisjes de gerechtigde gelijke kansen ontnemen zich te kunnen ontwikkelen in hun volledige potentie. “De doorsnee Surinaamse vrouw en meisje hebben dagelijks nog te kampen met cases van op gender-gerelateerd geweld, die ondanks alle harde werk van vele genderorganisaties nog plaatsvinden in hun dagelijks leven. Naar mijn opvatting biedt ons onderwijs curriculum ons niet genoeg de mogelijkheid om ons als volwaardige burgers met gelijke rechten en kansen te groeien. Zoals ik eerder in mijn positie als NJP’er in een adviesrapport gericht aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heb aangegeven, dienen wij Comprehensive Sexuality Education te incorporeren in ons onderwijs curricula. Deze biedt onze jongeren de mogelijkheid om met de juiste kennis en tools gender-gerelateerd geweld tegen te spreken en tegen te handelen. Suriname heeft nog een lange weg te bewandelen om gender-gerelateerd geweld tot het verleden te laten behoren. En dit kunnen wij alleen bereiken met meer van de juiste vrouwelijke leiders op de strategisch gepositioneerde functies.”

Effecten van pandemie

De huidige pandemie heeft ons volgens Lalmahomed ook een stap teruggedrukt in het bereiken van gendergelijkheid. “Zo hebben alle eerdere pandemieën het gedaan. Tijdens de huidige pandemie hebben de meest relevante instanties zich meer geconcentreerd op covid-19, terwijl er ook andere issues bestaan waar er weinig tot geen aandacht aan is geschonken. Deze zijn onder andere hiv/aids en andere soa’s, anticonceptiegebruik, mentale gezondheid van vooral de jongeren en ook gender-gerelateerd geweld. Gedurende deze crisis hebben pornosites en pensions gretig gebruik kunnen maken van de business die ze aanbieden. Waar er weinig tot geen rekening gehouden is met al die issues die eerder genoemd zijn. Hierdoor mogen wij verwachten dat wij na deze pandemie veel meer dan ooit tienermoeders zullen hebben en veel meer besmettingen van soa’s. Gendergerelateerde en elkaar kruisende ongelijkheden en geweld belemmeren het leven van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Zoals mevrouw Winnie Byanyima aangeeft, is genderongelijkheid niet alleen verkeerd. Het is gevaarlijk. Het verzwakt ons allemaal. Een meer gelijkwaardige wereld zal beter kunnen reageren op epidemieën en andere schokken; het zal ons gezonder, veiliger en welvarender maken. Wij moeten dankbaar zijn dat genderorganisaties zich richten op het behalen van het groter doel. Wij moet meer investeren in gendergelijkheid. Wij moeten met z’n allen streven en werken naar een meer gelijkwaardige wereld, waar eenieder en vooral onze jongeren, vrouwen en meisjes de vruchten van zullen plukken”, aldus Lalmahomed.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: