Voorzitter Vids: “De inheemse vrouw is onze ruggengraat”

Theo Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), noemt de inheemse vrouw de ruggengraat van de inheemse gemeenschappen. “De vrouw is heel belangrijk. Je zou kunnen zeggen dat de vrouw de backbone is binnen de gemeenschap. Ze verzetten heel wat werk, zoals de opvoeding van de kinderen, zij zorgen voor voeding, opvoeding en scholing. Veel vrouwen combineren dat met een fulltime baan, anderen zijn bezig op hun kostgrond.” Ondanks al deze essentiële taken wijst de voorzitter van de Vids ook op de minder leuke zaken waarmee vrouwen te maken krijgen. Een aantal vrouwen is slachtoffer van huiselijk geweld, andere gezinnen kampen met drankproblemen van de partner, verder noemt hij het probleem van tienerzwangerschappen en vroegtijdige schoolverlaters, die ook onder de inheemsen voorkomen. Jubitana ziet een taak voor de overheid om hierin ondersteunend bezig te zijn, vooral door begeleiding. “Soms kan het behoorlijk uit de hand lopen, waardoor naast begeleiding ook de mogelijkheid voor opvang een goede ondersteuning zou zijn.”

Inheemsen bij volkstelling

“Opvallend is dat het niet bekend is hoeveel inheemse vrouwen er zijn, omdat in de statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) het niet gespecificeerd staat”, meldt de voorzitter van de Vids. “Er staat overige of gemengd, waardoor wij dat niet kunnen specificeren.” Jubitana benadrukt dat andere bevolkingsgroepen worden bijgehouden. “Maar misschien omdat wij in de minderheid zijn, wordt bij ons volstaan met de categorie ‘overigen’. Vids heeft dit al enkele malen aangegeven bij het ABS, maar dit veranderen is tot op heden nog niet gelukt”, aldus Jubitana. De redactie van Dagblad Suriname heeft contact opgenomen met de directie van ABS, echter bleef het antwoord vooralsnog uit.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: