Vicepresident Ronnie Brunswijk viert vandaag 60ste jaardag

De Vicepresident van de Republiek Suriname, Zijne Excellentie Ronnie Brunswijk, viert vandaag, zondag 7 maart, zijn 60ste jaardag. De ABOP-topman werd te Moengotapoe in het district Marowijne geboren op 7 maart 1961.

Politieke carrière

VP Brunswijk is de voorzitter van de politieke partij Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP). Brunswijk is in de regeerperiode 2005-2010 een van de vijf parlementariërs geweest voor de A-Combinatie, die toen een coalitie vormde met het Nieuw Front. Bij de parlementsverkiezingen van mei 2010 was Brunswijk opnieuw lijsttrekker van de A-Combinatie in het district Marowijne en werd hij opnieuw gekozen als lid van De Nationale Assemblée. Ondanks dat de A-Combinatie, vanwege het niet op tijd indienen van de kieslijsten, in drie districten waaronder Paramaribo, niet meedeed aan de verkiezingen, lukte het de combinatie om zeven zetels te behalen. In juni 2010 kwam een samenwerking en daarmee ook verzoening tussen Brunswijk en Desi Bouterse, twee aartsrivalen die van 1986 tot en met 1992 tegen elkaar vochten in een bloedige strijd die tegenwoordig bekendstaat als de Binnenlandse Oorlog. Onder leiding van Brunswijk heeft de A-Combinatie toen een coalitie gevormd met de Megacombinatie en Volks Alliantie van respectievelijk Bouterse en Paul Somohardjo. Door deze samenwerking lukte het Bouterse om de tweederde meerderheid in het parlement te halen. De A-Combinatie, die zeven zetels had, kreeg de verantwoordelijkheid voor zes ministerposten en mocht de vicepresident voordragen. Brunswijk werd tijdens de verkiezingen van 2015 opnieuw verkozen. Toen belandde de ABOP in de oppositie.

Verkiezingen 2020 en voorzitterschap DNA

Brunswijk werd tijdens de parlementsverkiezingen van 2020 verkozen. De ABOP van Brunswijk ging en lijstverbinding aan met de PL en behaalde negen zetels. Na de verkiezingen vormde de ABOP samen met de VHP, PL en de NPS de coalitie. Op 29 juni 2020 werd Brunswijk gekozen tot voorzitter van het parlement. Niet lang daarna ging de voorzitterschap van het parlement naar Marinus Bee, een andere topper binnen de ABOP. Brunswijk werd kandidaat vicepresident. Op 16 juli werd Brunswijk geïnstalleerd tot vicepresident van Suriname. Hiermee is hij de eerste Surinaamse marron in de geschiedenis op deze positie.

Van dorpsjongen tot VP

“Het leven was niet geweldig”, zei Agnes Brunswijk, de moeder van de vice-president, in een interview aan NYT vanuit Moengotapoe. “We moesten worstelen.”  Wij voelen ons genoodzaakt om ons daadwerkelijk bezig te houden met de noden van het volk,” zei de VP na zijn beëdiging. Er is geen andere keus dan solidair te zijn met het volk. Er is geen andere keuze dan om alles aan te wenden om de toekomst van een ieder veilig te stellen en nieuwe hoop en perspectieven te geven. Brunswijk zei dat bij het realiseren van goede perspectieven voor het volk, de regering zich niet zal laten leiden door politieke kleur en religieuze overtuiging. “De noden van de mensen zullen bij ons centraal staan. Er zal geen plaats meer zijn voor paternalisme, corruptieve handelingen en zelfverrijking zullen daarbij ook uit den boze zijn. Dit beloof ik u op deze dag, de dag van mijn inauguratie. Deze weg die ik samen met deze regering zal volgen is één van clean government”, aldus VP Brunswijk.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: