Verlenging vliegverbod Nederland op Suriname tot 1 april lijkt ingegeven door angst Braziliaanse variant

Nederland verlengt de vliegverboden, die gelden voor vliegverkeer uit onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika (waaronder Suriname) met een maand. Dat heeft het demissionaire kabinet woensdag besloten. De vliegverboden zijn er om de import van nieuwe varianten van het coronavirus te voorkomen. Het kabinet introduceerde de vliegverboden medio januari vanwege de virusvarianten, die in de desbetreffende landen waren aangetroffen. Zowel de Britse als de Zuid-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse varianten blijken besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus. Het kabinet wilde de verspreiding van die virusmutaties met het vliegverbod tegengaan.

In een reactie op de verlenging van het vliegverbod zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid woensdagavond in het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan dat Nederland misschien denkt ‘dat ook Brazilianen richting Nederland komen via Suriname’. ‘Mogelijk kunnen wij verbindingen met landen in de regio gaan versoepelen, maar we moeten voorzichtig zijn met de Braziliaanse variant.’

In een toelichting op het Nederlands besluit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, dat Nederland ‘de instroom van mensen, die mogelijk het virus bij zich dragen dat de ziekte covid-19 veroorzaakt, zoveel mogelijk wil beperken’. Volgens het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) is het belangrijk dat zolang de naleving van het quarantainebeleid in Nederland onvoldoende is om reizigersstromen, vooral uit landen waar de verschillende zorgelijke varianten circuleren, tot een minimum te beperken.

‘Naast het ontraden van niet-essentiële reizen kunnen de vliegverboden hieraan bijdragen en dienen deze te worden gehandhaafd. Gezien de nog beperkte aanwezigheid van de variant uit Brazilië in Nederland is continuering van het verbod voor de landen in Zuid-Amerika en Midden-Amerika adequaat.’ De nauwe band tussen Nederland en Suriname en de wederzijdse familiebanden zijn ondergeschikt aan het risico op de komst van covid-19 varianten in Nederland. 

Vrees voor Braziliaanse variant lijkt gerechtvaardigd

Dat Suriname ook nog steeds onder het vliegverbod blijft vallen tot 1 april lijkt ingegeven door een vrees dat de Braziliaanse covid-19 variant mogelijk via Suriname zijn intrede kan doen in Nederland. Tot de dag van vandaag is echter nog geen enkele variant in Suriname geregistreerd. De gezondheidsautoriteiten zijn er vooralsnog in geslaagd om de Braziliaanse- en Britse variant buiten de landsgrenzen te houden.

Het risico dat de Braziliaanse variant zijn intrede doet in Suriname blijft aanwezig, gelet op het feit dat de noordelijke Braziliaanse stad Manaus een besmettingsbrandhaard is, maar ook gelet op het feit dat Braziliaanse goudzoekers, de garimpeiros, op eenvoudige wijze de zuidelijke grens tussen beide landen kunnen oversteken op weg naar de goudvelden en een risico voor besmetting vormen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: