Uit het dagboek van een consument: “Geldwolven die de noodsituatie in het land tot eigen voordeel aanwenden”

“Er bestaan opvattingen, handelswijzen en gedragspatronen die het coronavirus voedingsbodem geven. Verkeerde handelingen en gedrag van de mens dragen door onwetendheid of wat dan ook zij, bij aan het aanwakkeren van de plaag.”

De waslijn

Er werd een gebruikt mondkapje, hangend aan een waslijn, gezien. Er werd erover gesproken met ooggetuigen. “Ik kan het niet goedpraten, maar kan het wel begrijpen dat een gebruikt mondkapje, dat door de kleinhandel wordt aangeboden voor SRD 5, aan de waslijn wordt gehangen zodat de zweet opdroogt en het voor lange tijd kan meegaan. Voor sommigen ontbreekt dat bedrag om de bus te kunnen betalen.”

Altijd blakaman e du moeilijk

“Er zijn geldwolven, die de noodsituatie in het land tot eigen voordeel aanwenden en meer, veel meer in rekening brengen. Laatst kwam ik bij het betreden van een kleine supermarkt tot de ontdekking dat ik geen mondkapje bij me had. Ik sprak een winkelbediende van Cubaanse afkomst voor de deur aan, plaatste haar SRD 10 in de hand om een maskertje voor mij te kopen, zodat ik de verkoopruimte ongestoord kon betreden. Zij kwam terug met SRD 2,50 kleingeld. Toen er werd geweigerd om het kapje voor die prijs aan te schaffen, werd de winkelier boos en maakte denigrerende opmerkingen aan mijn adres. “Altijd blakaman e doe moeilijk. If yu no abi moni, no kon dya. Dit, niet tegenstaande dat het een buurtwinkel is die ik geregeld aandoe doe en waar ik bekend ben als een vaste klant.”

Bloedzuigers

“Ik vraag mij af hoeveel winst er wordt gemaakt op een mondkapje. De bloedzuigende handel kennende geloof ik best dat het om honderden procenten gaat. In een winkel zag ik een prijskaartje hangen, waar voor een pakket van 10 en meer, SRD 2,50 per stuk wordt gevraagd.”

Chicken feed

“SRD 5 en SRD 7,50 voor een mondkapje mag chicken feed (kleingeld) lijken, maar het is door de economische en andere crises die Suriname teisteren, geen kattendrek voor de minstbedeelden. Uit menselijke verantwoordelijkheid zou de handel geen misbruik moeten maken van de situatie en de bevolking uitzuigen, maar zich in algemeen belang richten op opbouwend ondernemerschap. De regering moet niet alleen denken aan peperdure vaccins. De preventie begint daarvoor met andere maatregelen en mondmaskers. Het beschikbaar stellen van mondmaskers tegen een nationaal vastgestelde prijs is in deze de verantwoordelijkheid van de regering. Het mag niet voorkomen dat er bloedgeld wordt gemaakt over de ruggen van arme mensen.”

Niet juist gebruik

“Het is mij opgevallen dat niet alleen ‘de arme mensen’ mondmaskers niet juist gebruiken. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om te letten op de mondmaskers van personen, bekenden en onbekenden die ik over straat tegenkom. In menig geval is het duidelijk zichtbaar dat het kapje gedurende een lange tijd is gebruikt en een vangnet van stof, bacteriën en andere ziektekiemen is geworden.”

De crème de la crème

“Bij instappen van een voertuig van een vriend, een wetenschapper en welgestelde landgenoot, die uiterst hoge posities in de samenleving bekleedt, zag ik op het dashboard en op de achterbank gebuikte en stoffige mondmaskers rondslingeren. Bij het uitstappen greep hij willekeurig naar een van deze corona-beschermers om waar en wanneer nodig op te zetten, zodat zijn bewegingen in de samenleving niet worden gehinderd. Ik neem dus aan dat niet alleen de armen, ongeschoolden en ignoranten in de fout gaan. Alle lagen van de bevolking, ook de crème de la crème, is verstrikt in onbehoorlijk gedrag en wantoestanden die zich voordoen in ons land.”

Recyclen

“Er schiet mij een belevenis te binnen, die ik gedurende mijn kinderjaren heb meegemaakt. Het was de eerste keer dat ik het huis van mijn vriend, op wie ik stapelverliefd was, aandeed. Ik werd goed ontvangen. Er werd mij te eten en drinken aangeboden. Ik moest mij ontlasten en vroeg om gebruik te maken van het toilet. Ik werd gewezen naar de kleinste ruimte in het huis. Over de reinheid van het vertrek waar de wc en de badkamer stond, viel niets op en aan te merken. Wat mij opviel, was een binnenste buiten gekeerde condoom dat er hing.  Ik kon het niet nalaten om deze observatie te bespreken met mijn vriend, die erom lachte en zei dat het voorbehoedsmiddel door zijn vader na gebruik wordt schoongewassen om weer gebruikt te worden.”

Maanddoek

“Zijn verklaring riep herinneringen uit mijn jeugdjaren op. Als kind heb ik gezien dat in de badkamer van mijn familie er altijd ondergoed gehangen werd van de 8 meisjes, inclusief die van mama. Dat van de 3 jongens in het gezin werd buiten in de openlucht geplaats om te drogen. Er wapperden ook vaak hagelwitte katoenen doeken en luiers, terwijl er geen baby’s in huis waren. Ik stond er niet bij stil waarvoor zij werden gebruikt. Tot dat ik een groot meisje was en begreep dat zij werden gebruikt als stoplappen om de menstruatie op te vangen.  Tegenwoordig hebben vrouwen maandverband en hoeven niet te doen aan recycling. Maar gezien de financiële nood zijn arme mensen de ‘mun duku’ weer aan het recyclen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: