SWM start eindelijk met bouwinstallatie La Liberté

De SWM geeft op zaterdagochtend 6 maart het startsein voor het storten van een platform ten behoeve van de nieuwe drinkwaterinstallatie te La Liberté, Commewijne, en de daarbij behorende distributieleiding. Diverse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder president Chandrikapersad Santokhi, zullen aanwezig zijn het en het woord voeren.

Deze drinkwaterinstallatie, met een productiecapaciteit van 500 kubieke meter per uur, zal gebruik gaan maken van oppervlaktewater uit de Surinamerivier en, na de oplevering, de drinkwatervoorziening in het district verbeteren. Het water wordt behandeld met een combinatie van ultrafiltratie en actieve koolfilters. Daarnaast komt er een zogenoemde reinwaterbuffer met pompinstallatie en er wordt ook een laboratorium ingericht met meetapparatuur om de waterbehandeling te volgen

Aan de start van de bouw zijn vijf jaren voorafgegaan. Al in januari 2016 werd bekend dat het Belgische waterleidingbedrijf De Watergroep zou beginnen met de bouw van de installatie. ‘We zijn hier ontzettend blij mee. Dankzij deze investering kan iedere inwoner van Commewijne straks eindelijk stromend water in huis hebben’, zei SWM-directeur Marlon Oosterling destijds. De Watergroep was overigens al aanwezig in het land. Het bouwde in 2013 te Galibi een watertoren.

Partijen tekenden op 28 september 2017 contract

De Watergroep, toenmalige minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, toenmalige minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en SWM-directeur Marlon Oosterling tekenden op 28 september 2017 het contract ter realisatie van het waterproductiecentrum in Commewijne. Er zou € 6.8 miljoen gemoeid zijn met dit project. De overheid zou inkomen met € 1.5 miljoen. De rest van het bedrag zou door middel van lening worden voldaan. De bouw van het waterproductiecentrum werd opgestart in 2018. In 2020 zou een opleiding starten voor medewerkers van de SWM om de installatie te exploiteren.

Oplevering project gepland voor december dit jaar

Een delegatie van De Watergroep bezocht eind januari van dit jaar Suriname om de voortgang van het project te bespreken met de regering. Gesproken werd over het voortzetten van het civiele werk, het aanleggen van de leidingen voor de distributie en de bouw van de plant, alsook de financiële kant van het project. De zuiveringsinstallaties zouden gereed zijn om naar Suriname verscheept te worden.

Volgens de planning moeten de waterinstallatie en het gebouw in juli opgeleverd worden, waarna de installaties zullen worden opgezet. De streefdatum voor de oplevering van dit project is nu gesteld op december 2021. SWM-directeur Oosterling was niet bereikbaar voor een reactie, voorafgaand aan de officiële handelingen zaterdag.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: