Hoefdraad mocht brandnieuwe Landcruiser 2019 opkopen voor slechts SRD 49.150

Ook Gillmore Hoefdraad, de gewezen minister van Financiën die al maanden onvindbaar is voor de justitiële autoriteiten, mocht zijn dienstvoertuig na zijn zittingsperiode op 9 juli 2020 opkopen voor een appel en een ei. Het gaat om een Toyota Landcruiser bouwjaar 2019, met een geschatte reële waarde van USD 65.000 of omgerekend SRD 1.059.500, die hij opkocht voor slechts SRD 49.150,72. De opkoop van dit voertuig door de ex-Financiënminister tevens ex-governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is slechts één van de meer dan 100 gevallen die momenteel nog in onderzoek zijn bij de Centrale Landaccountantdienst (Clad). Eén van de wettelijke mogelijkheden is dat gewezen politieke ambtsdragers dienstvoertuigen mogen kopen. Echter, de vraag rijst hoe het mogelijk is dat de taxatiewaarde van dit voertuig zo laag is uitgevallen, terwijl het voertuig nauwelijks een jaar in gebruik was. Het is geen geheim dat Hoefdraad de Staat zwaar heeft benadeeld tijdens zijn zittingsperiodes in de kabinetten Bouterse 1 en Bouterse 2. Begin februari heeft het Openbaar Ministerie 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen de ex-Financiënminister. Daarnaast is er ook een boete geëist van SRD 500.000, subsidiair 12 maanden hechtenis. Het OM wil naast de gevangenneming van de voortvluchtige Hoefdraad ook een financieel strafrechtelijk onderzoek tegen hem. Hoefdraad wordt verdacht van 6 strafbare feiten.

Duurste governor CBvS; meeste dienstreizen

Hoefdraad is de duurste governor van de CBvS geweest. Ex-president Desi Bouterse trok hem in 2010 aan als topper van het IMF voor een salaris van SRD 80.000 per maand. In vijf jaar tijd heeft hij een bedrag van SRD 4.800.000 verdiend. Als toenmalige topfunctionaris van de overheid is Hoefdraad tussen 2010 en 2020 het frequentst op dienstreis naar het buitenland geweest. Opmerkelijk genoeg bleek vaak dat Hoefdraad al uit het land was vertrokken, terwijl leden van de regering en parlement daarvan niet eens op de hoogte waren. Aan de andere kant zou deze topper van het IMF ook ervoor gezorgd hebben dat financiële wetten zijn uitgehold, waardoor de vorige regering ongelimiteerd miljardenleningen kon aangaan en de huidige regering met torenhoge schulden zit. De wisselkoersen en inflatie zijn hierdoor ook uit de pan gevlogen. Door het slecht monetair beleid is de dollarkoers van SRD 2.80 gebracht naar SRD 18.

Hoefdraad heeft belangrijke data meegenomen

Hoefdraad zou op zijn vlucht uit Suriname ook computers hebben meegenomen met voor hem belangrijke data.  Het zou gaan om gegevens over de vele leningen en andere deals die hij namens Suriname de afgelopen jaren heeft gesloten. Het vermoeden bestaat dat de ex-minister daar zelf van geprofiteerd heeft. Er bestond al langere tijd een sterk vermoeden dat niet alle transacties die Hoefdraad de afgelopen jaren heeft gedaan, door de beugel konden. Als alles goed gaat, staat Hoefdraad binnen niet al te lange tijd op de internationale opsporingslijst van Interpol. Het proces hiervoor is al geruime tijd gaande.

Hoefdraad kocht droomvilla

Vier slaapkamers, twee badkamers, een keuken met granieten aanrechtbladen en aparte wijnkoeler, een riant privéresort met zwembad en zespersoons jacuzzi, een aanpalend gastenverblijf met nog eens twee appartementen en aparte badkamers, een buitenkeuken met bar en grill en als klap op de vuurpijl een volledig ingerichte fitnessruimte is de duizelingwekkende droomvilla, met een vraagprijs van USD 650.000 waarin Hoefdraad in 2016 zijn intrek nam in een exclusief villapark in Clevia, Paramaribo-Noord. Hoefdraad verklaarde dat hij de woning kocht, waarop er een hypotheek rust welke afgelost wordt via zijn internationale pensioen die hij nu verdient na 18 jaar hard werken in het buitenland.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: