Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen LVV tot nader order gesloten

De afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen van het ministerie van LVV is tot nader order gesloten. Dit bevestigt LVV tegenover Dagblad Suriname. Vanwege covid-19 en de enorme drukte voor keuringen is de afdeling tot sluiting overgegaan. Wanneer de deuren weer geopend worden, is niet helder. Groente en fruit naar families in Nederland posten is niet meer mogelijk zonder een fytosanitair certificaat. De Europese Unie wilt beter beschermd zijn tegen schadelijke organismen en heeft in dat kader nieuwe regels ingevoerd per 14 december 2019 voor eenieder, die plantaardig materiaal verhandelt, importeert en/of exporteert, wat betekent dat voor de uitvoer van alle planten- en of plantmateriaal een fytosanitair certificaat vereist is. Zonder dit certificaat is het verboden om verse groenten, zoals sopropo, antroewa, peper en boulanger, te posten, ook reizigers mogen dit zonder het certificaat niet meenemen. Fruitsoorten, die fruitvlieg kunnen bevatten, dienen eerst gekeurd te worden door LVV. Groente dat verwerkt, ingevroren of geblancheerd is, is wel toegestaan. Door de sluiting van de keuringsdienst van LVV ontstaat er veel ongerief bij personen, die groente en fruit moeten versturen naar de Europese landen. Het hebben van een fytosanitair certificaat voor alle plantaardig materiaal is verplicht gesteld bij nationale wetgeving en wel G.B. 1936 no.77.

error: Kopiëren mag niet!