Karateka Burgos: 43 jaar Karate Instituut Burgos

Hanshi Wilfred Burgos (8ste dan) van het Kyokushinkai Karate Instituut Burgos: “Het instituut bestaat op 03 maart 2021, 43 jaar. Wij hebben het mooiste cadeau gehad, dat wij hebben gewenst. De sportscholen mogen weer open met inachtneming van de geldende Covid-19 preventievoorschriften en andere maatregelen. Ik zie het als een goed teken, dat wij op onze oprichting dag, de karatesport na lange tijd weer mogen beoefenen.”

Toonaangevend

Karate Instituut Burgos werd in 1978 opgericht en is tot de dag van vandaag toonaangevend in Suriname. Vooral jongeren worden middels deze vechtsport, gevormd, mentaal, emotioneel, lichamelijk en psychisch gezonder en sterker gemaakt en discipline bijgebracht. Sedert de oprichting van de Sportschool hebben een bewonderenswaardig veel leerlingen het gemaakt tot topsporters, die nationale en internationaal prestaties hebben geboekt. Het instituut is aangesloten bij de Internationaal Budo Kaikan(I.B.K.). Hanshi Wilfred Burgos bekleed de functies van Branch Chief van I.B.K. voor Suriname en het Caraïbisch gebied.

Afdeling Lelydorp

Meervoudig multidisciplinair kampioen en 4de danner sensei Amar Santokhi, belast met het verzorgen van de karate trainingen, tijdens een samurai zwaard (katana) demonstratie. Als directe assistent van Burgos beoefent hij ruim 34 jaar deze edele kunstvorm. Voorts is hij ook bestuurslid van IBK Suriname.

De karateschool van Burgos, heeft een zelfstandige afdeling ondergebracht in de recreatiezaal van Sportclub Altona(S.C.A.) aan de gelijknamige weg te Lelydorp onder leiding van Sensei Amar Santhoki. De opening van deze afdeling werd op 22 januari 2011 verricht door de huidige president Chandrikapersad Santhoki.

Trots

Burgos (73) medeoprichter van de Surinaamse Karate Associatie(S.K.A.), beoefent al langer dan 50 jaar onafgebroken de vechtsport en heeft de afgelopen decennia als leraar, bestuurslid, nationale coach-trainer en voorzitter van de dan-graden commissie honderden karakteka’s opgeleid en heeft aan de basis gestaan van grote successen van vele hedendaagse toppers zowel in de sport als op het maatschappelijk vlak. Dit portret is ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de afdeling Burgos Karate Instituut aan de Altonaweg te Lelydorp door leerling/vechtsporter Rasidi getekend.

Vanaf de oprichting tot heden heeft deze afdeling technisch goede multi-inzetbare karateka’s afgeleverd, die een vaste waarde zijn in de nationale selectie. De afdeling is meerdere vechtsporters rijk die de zwarte band en hogere graden sterk zijn. De school is trots is op haar 3 jonge en tiener leerlingen van het vrouwelijk geslacht, die de zwarte band hebben gehaald. Het drievoudige daarvan, hebben dit niveau bereikt, maar hebben vanwege de pandemie nog geen examen kunnen afleggen.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: