AVD gaat mogelijk ook in 2022 niet door

Nu voor de tweede keer op rij de AVD niet doorgaat is de teleurstelling bij velen groot. Toch is er ook begrip voor de situatie. Het coronavirus is nog niet geweken. Een bepaalde groep fanatieke lopers vroeg zich af of het mogelijk is om op beperkte schaal de AVD te houden waarbij een gering aantal groepen deelnemen. De voorzitter van de Bedrijvenvereniging Sport en Spel (BVSS), Percy Oliviera vertelt dat die optie niet mogelijk is vanwege het feit dat dit ook mensen bij elkaar brengt. “Wij hebben alle mogelijkheden bekeken en geen van de mogelijkheden zal werken. De passieve deelnemers die langs de weg staan, hebben we niet onder controle. Sommigen hangen bijna in het gezicht van de voorbijgangers”, vertelt de voorzitter.  “Ook voor de politie zou dat een zware klus zijn.”

Discipline

“Zelfs wanneer van tevoren keurige afspraken zouden worden gemaakt op hoeveel meter men van elkaar onder alle omstandigheden zou moeten blijven dan is het risico te groot. Want die discipline hebben we niet. Dat is toch gebleken?” stelt de BVSS voorzitter. “We kunnen niet ineens verwachten dat we plotseling discipline hebben.” Een ander punt is dat wanneer een wandelmars niet doorgaat de organisatie middelen derft om de exploitatiekosten te betalen. “We nemen geen risico’s want de volksgezondheid staat centraal.” De mensen blijken teleurgesteld, ook de deelnemers uit het buitenland hebben hun teleurstelling niet onder stoelen of banken verscholen.

Vooruitzichten

Maar Oliviera heeft nog meer slecht nieuws. Suriname moet niet alleen treuren dat wij vorig jaar in 2020 en dit jaar, 2021, geen AVD hebben, ook voor 2022 houdt de organisatie rekening dat de AVD ook niet doorgaat. “Ik ben bang daarvoor omdat we ervan uit moeten gaan dat zelfs na vaccinatie het niet betekent dat je vrij bent van het besmetten van een ander”, maakt hij duidelijk. “Zelfs wanneer die garantie er zou zijn, dat er voor 100 procent geen besmettingen zullen zijn, zullen grote aantallen mensen voorlopig toch even niet mee willen doen aan de AVD. Die mensen nemen een afwachtende houding aan.”

Oliviera sluit niet uit dat het animo zoals wij dat in hoogtijdagen hebben gekend pas na 5 jaren terugkeert. Vanuit Paramaribo is er ook contact met Nijmegen, waar de Nijmeegse Vierdaagse eveneens is afgelast. “Wij stemmen ook met Nijmegen af en als zij onder bepaalde voorwaarden hun activiteit in 2022 voortzetten, dan nemen wij dat hier ook over.” Het verschil is onder meer het aantal deelnemers. Nijmegen kent 30.000 tot 40.000 deelnemers, in Paramaribo vullen 6.000 deelnemers de straten. Ook voor Oliviera is het niet doorgaan een pijnpunt. De negatieve effecten zijn voelbaar in andere sectoren. “Er worden geen truitjes en schoenen verkocht, er worden geen kleren genaaid, mensen die langs de weg hun spullen verkopen, kunnen dat niet meer. De vierdaagse heeft een hoge omzet van softdrinks en popsicles. Nu is dat weggevallen”, besluit Oliviera.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: