Voorzitter SSA: “Deze film wordt niet voor de eerste keer gedraaid”

Udo Karg, voorzitter van de Stichting Suriname Seafood Association (SSA) zegt zich enorm te storen aan onwaarheden die vanuit de publiciteitsdienst van de overheid naar de samenleving worden gecommuniceerd. Volgens Karg zijn de recentelijke maatregelen die een stabielere munt nastreven niet met de sector besproken. “De sector is niet geconsulteerd en dat vormt al de basis om er zeer gebelgd over te raken.” Karg noemt de maatregelen ondoordacht.

Udo Karg

De sector wordt tot nul gebracht, want als we niet in staat zijn om de vissers te betalen en Staatsolie ook niet betaald kan worden, waarbij ook de onderdelen die in valuta zijn niet gekocht kunnen worden, dan houdt het gauw op”, merkt Karg op. “De impact zal voelbaar zijn voor zowel de exporteurs als de verwerkingsindustrie. Bij een consultatie van de sector hadden we duidelijk gemaakt dat de sector alle gelden binnen brengt, juist omdat het een valuta opererende sector is. Zelfs de vergunningsgelden worden in valuta betaald. De sector is voor 90 tot 95 procent van valuta afhankelijk. Ik denk niet dat de bank erop zit te wachten dat we onze schulden op basis van 30 procent aflossen tegen een koers van 14.29. De bank verwacht onze keiharde aflossing in valuta.” Het handelen waarbij de uitkeringen in SRD’s zijn, terwijl de kosten in valuta zijn, vormen een pijnpunt voor de sector, maakt de voorzitter van SSA duidelijk. Als het aan Karg ligt, worden mensen aangetrokken die de jaren 80 hebben meegemaakt. “Want het heeft geen zin om het wiel opnieuw uit te vinden. Het wordt tijd dat mensen naar de voorzitter van de VES gaan luisteren. Een koers kan je niet dwingen, die moet je vrijlaten, net zoals meneer Telting dat heeft gedaan. Deze film wordt niet voor de eerste keer gedraaid”, maakt Karg duidelijk. De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) geeft in een reactie aan dat hij heeft gevraagd dat de sector inzichtelijk maakt welk deel van de inkomsten als valuta in de Surinaamse economie wordt gepompt en hoe dit verder uitgebreid kan worden. De minister zegt uit te kijken naar de voorstellen van de sector.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: