Liakat Mahawatkhan over deviezenmaatregelen: “Rijstsector gaat doodbloeden als het zo door blijft gaan”

De gevreesde 30% valutawissel maatregel voor de exporteurs is per 1 maart ingegaan. Tevens geldt dat exporteurs de betaling van hun afnemers rechtstreeks dienen te ontvangen op een Surinaamse deviezenbank. Hebben de recente deviezenmaatregelen van CBvS voor het stabiliseren van de wisselkoers effect op de mate waarin er geëxporteerd wordt? Volgens Liakat Mahawatkhan zal de rijstsector doodbloeden als het zo door blijft gaan. In gesprek met Dagblad Suriname licht hij dit toe. “Als alles steeds duurder wordt, dan moet je ook veel meer SRD’s hebben om je arbeiders te betalen, brandstof en onderdelen te kopen enz. Als je een tractor wilt binnenhalen, dan moet je invoerrechten en omzetbelasting betalen, terwijl dat in Guyana niet zo is. Hoe ga je dan goed kunnen exporteren?”

Liakat Mahawatkhan

Naar zeggen van Mahawatkhan fluctueren de exportcijfers per seizoen. Soms wordt er 2.000 ton, 5.000 ton of 8.000 ton rijst geëxporteerd. De hoeveelheid rijst dat geëxporteerd wordt, hangt af van de hoeveelheid padie die geoogst wordt. “Je kan niet blijven exporteren. De lokale markt kan je niet droog laten.”

Ook de exporteurs van groente en fruit zitten met de handen in het haar. Alhoewel het bedrijfsleven snakt naar stimulansen vanuit de overheid, krijgen de ondernemers juist belastende maatregelen in plaats van verlichtende maatregelen. Mahawatkhan vindt het onterecht dat de rijstexporteurs de schuld krijgen van de hoge wisselkoersen en zelfs bestempeld worden als een illegaal cambio. “Toen de huidige regering aantrad, was de USD-koers SRD 7.52, nu is het SRD 18. Hoe zijn wij hierin verantwoordelijk? Men moet ophouden om steeds een vinger naar de ander te wijzen. Als de regering op deze manier verder gaat, zal ze nooit terug kunnen gaan naar een lagere koers”, aldus Mahawatkhan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: