Stofwolken uit de Sahara in combinatie met coronavirus

“Economische, maatschappelijke, politieke en gezondheidsvraagstukken houden Suriname bezig. Wat zal de nasleep zijn van het coronavirus? Wat zal de toekomst brengen?”

Waar komt al dat zand vandaan?

Een moeder en zoon die plichtsgetrouw de voorschriften naleven, die in verband met de bestrijding van het coronavirus nationaal bepaald zijn, hebben het stof, dat het terras als parket bedekt opgeveegd. “Waar komt het vandaan?  Ik heb het huis pico-bello achtergelaten. Zoveel stof die ik elke dag, vermoeid als ik ben na een werkdag van gemiddeld 10 uur, moet bezemen. De poeder is zo dun, dat zelfs een verfkwast het niet aankan. Water en zwabber moeten er overheen om het weg te krijgen.”

Woestijnstof

“Mij is ter ore gekomen dat het woestijnstof is dat van heel ver, uit de Sahara in Afrika, komt overwaaien en de lucht grijs kleurt. Mijn zoontje en ik schepten het zand op en lieten het door de fijnste zeef die er in de handel verkrijgbaar is, gaan. Het ging moeiteloos. De zeef liet het poederstof, dat tweemaal zwaarder weegt dan zout of suiker, doorglijden alsof het lucht of water was. Dit zette mij aan het denken. Wij ademen deze stof, die tweemaal zwaarder weegt dan de dezelfde hoeveelheid zout of suiker, in. ”

Volksgezondheid

“Hoe schadelijk is het voor de volksgezondheid. Vanwege het coronavirus dragen wij mond- en neuskapjes. Is deze maatregel ook nodig om niet ziek te worden van het stof uit de Sahara? Vormen deze verschijnselen in combinatie met elkaar een grotere dreiging?”

Fenomeen

“Uit gesprekken heb ik begrepen dat de zandwolk niet alleen Zuid-Amerika en het Caraïbisch gebied treft. Europa, Afrika en andere contreien hebben ook te maken met dit fenomeen, dat al sedert mensenheugenis plaatsvindt. Vooral landen die aan de Atlantische Oceaan grenzen, worden gepoederd.”

Kleine droge tijd

“Menigeen maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit. In combinatie met het coronavirus, dat ook in de lucht hangt kan, het stof nog meer complicaties veroorzaken. De schaal van de zandwolk in Suriname is niet gemeten. Gezegd wordt dat het verschijnsel zich in de kleine droge tijd voordoet. En dan vooral in het noorden van Suriname dat grenst aan de Atlantische Oceaan.”

In combinatie met coronavirus

Bij navraag is vernomen dat het stof symptomen van aandoeningen aan de luchtwegen en allergieën kan verergeren of veroorzaken die onderliggende factoren zijn, waardoor de mens vatbaarder is om ernstig ziek te worden als het coronavirus toeslaat. Aan de andere kant wordt beweerd dat het stof niet iets van vandaag is. Het speelt sedert mensenheugenis. Het is een fenomeen dat naast de last die het teweeg brengt, ook mineralen, voedingstoffen voor planten en ander levend organisme met zich meedraagt.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: