“Na een jaar is mijn bedrijf nog steeds niet beschikbaar voor de gemeenschap”

“Wij zijn straks een jaar verder en tot nu toe is mijn bedrijf niet beschikbaar voor de gemeenschap”, zegt een ondernemer tegenover de krant. “Ook al wil ik, maar de financiële kracht is er niet. De werknemers zitten thuis en enkelen hebben een ander werk gezocht. Na deze harde val zit ik nog steeds te bedenken hoe ik weer ga opstaan”, benadrukt de ondernemer. “Ik heb mijzelf niet ingeschreven voor de covid-steun. Een vriend van mij wacht er nog steeds op.  Met het ander werkend deel van mijn bedrijf probeer ik toch het geheel bedrijf op te starten, maar dat neemt ook weer tijd. Ik moet weer duizenden investeren aan materiaal, gereedschappen en lonen voor de werknemers.” De ondernemer gaf aan dat het ander deel van het bedrijf vorig jaar november begon met werken. “Werk komt niet zo automatisch naar binnen als een paar jaren geleden. Maar beetjes bij beetjes zal het wel lukken”, zegt de ondernemer. Een andere ondernemer gaf aan dat hij zijn bedrijf helemaal heeft stopgezet. “Met de nieuwe technologie draaide mijn bedrijf al niet 100%. In 2017 maakte ik al een grote val mee.” De kleine ondernemer draait een cybercafé. In zijn shop kan men uitprinten en kopiëren, op internet gaan door gebruik te maken van computers, gamen en schoolbenodigdheden kopen.

“Door de nieuwe technologie kwamen geen klanten meer om gebruik te maken van de computer, dus na een tijd gezeten te hebben, besloot ik ze weg te doen. Uiteindelijk besloot ik sieraden, make-up en parfums te bestellen en te verkopen”, zegt de ondernemer. “In 2019 ging het ook slecht, dus na de klap van 2020 heb ik alles uit de winkel gehaald en weder verkocht voor een appel en een ei. De huur werd ook zwaar en ik moest mijn vaste lasten betalen en mijn auto aflossen. Nu zit ik wel met andere opties in gedachten, maar om het te realiseren neemt wel tijd. Waar begin je in deze tijd met een bedrijf? De meeste mensen hebben al zoveel dingen op zich en doen met zoveel mee. Ik wil ook geen concurrentie hebben, dus ik moet met iets nieuw op de markt komen. Maar het zal wel goed komen. De moed geef ik niet op”, aldus de ondernemer.

TM

error: Kopiëren mag niet!