Minister Ramadhin: ‘We lopen langzaam op het pad van versoepeling’

‘Mijn target is medio 2022 iedereen, die wil, gevaccineerd te hebben’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei woensdagavond in het programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan te begrijpen, dat er mensen zijn die wat huiverig zijn om zich te laten inenten met een vaccin tegen het Covid-19 virus.

‘Als er een vliegende auto komt, kijkt men ook eerst de kat uit de boom’

Ramadhin: ‘Ik begrijp de twijfels. Het is een nieuw virus, een nieuwe ziekte. Daarenboven vinden mensen de snelheid waarmee nu vaccins worden vervaardigd en goedgekeurd vreemd. Maar, mensen zijn huiverig voor alles wat nieuw is. Als er een vliegende auto komt, wordt ook eerst de kat uit de boom gekeken.’

De eerste door Suriname ontvangen vaccins zijn van AstraZeneca. Dit vaccin is minder getest op personen ouder dan 65 jaar. ‘We volgen met name de aanbevelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) als het gaat om AstraZeneca.’ ‘Een doses AstraZeneca kost overigens zo’n US$ 4. 14 Miljoen dollar is begroot voor de campagne, 11 miljoen alleen al voor het vaccin.’ 

‘Kruiden als medicijn gaan Covid-virus niet verjagen’

Ramadhin ging ook kort in op oso dresi (kruiden en andere geneesmiddelen uit de natuur). ‘Het gebruik van kruiden als medicijn kan de weerstand verhogen, maar ze gaan het Covid-virus niet verjagen. Je wordt gewoon besmet. Maar, het is uw lichaam, u beslist wat u wilt innemen. Er zijn veel mensen die hun brood verdienen met oso dresi. Ik heb er respect voor. Er is zeker kennis aanwezig, maar niet iedereen wil zijn of haar geheim prijsgeven. Maar, een niet goedgekeurd middel tegen wat dan ook wordt afgewezen. We moeten voorzichtig zijn met uitspraken, dat bijvoorbeeld zuurzak helpt tegen kanker.’

‘De avondklok, we weten wat de gevoelens zijn’

Al geruime tijd wordt door burgers gediscussieerd over de langdurige avondklok, die feitelijk al onafgebroken bijna een jaar is ingesteld, zij het met nu en dan wisselende begin- en eindtijden en gedurende vier weekenden een zogenoemde total lockdown. De mensen zijn de avondklok zo langzamerhand moe. Beëindigen van de avondklok lijkt echter vooralsnog niet voor de hand te liggen. ‘Het is een continu, dynamisch proces’, zegt de minister. ‘We weten wat de gevoelens zijn onder de mensen. Een paar sectoren wil geaccommodeerd worden, zoals bars, discotheken, clubs. Maar, Covid is nog niet weg. We lopen langzaam op het pad van versoepeling.’

Ook ging Ramadhin in op de woensdagavond bekend geworden verlenging van het vliegverbod van Nederland tot 1 april voor onder andere vluchten uit Zuid-Amerikaanse landen, dus ook Suriname, uit vrees voor de diverse Covid-varianten, waaronder de Braziliaanse variant. ‘Nederland denkt misschien dat ook Brazilianen richting Nederland komen via Suriname. Mogelijk kunnen wij verbindingen met landen in de regio gaan versoepelen, maar we moeten voorzichtig zijn met de Braziliaanse variant.’

Over het vaccinatie proces zei de minister dat er nu meer dan 500 personen zijn gevaccineerd uit de eerste zending van 1.000 AstraZeneca vaccins vanuit Barbados. ‘Het is een leerproces. Er is een plan, acht prioriteitengroepen zijn bekend en groep negen zijn mensen tussen 18-59 jaar. We hebben vaccinatie locaties en we starten met een voorlichtingscampagne. Personen kunnen bereikt worden via huisartsen, zij nemen een proactieve rol in. Ook districtscommissariaten worden ingezet om mensen te mobiliseren. Maar, uiteindelijk moet iemand uit vrije wil gaan. Vaccinatieposten, nu nog zes maar dat worden er meer, worden permanent, er zal een walk in zijn. Er is een plan, vaccinatieplan, en het plan is al in werking, zij het wat trager dan verwacht. In de eerste week van vaccineren zien we toch wat tekortkomingen, problemen. Maar, mijn target is binnen een jaar iedereen gevaccineerd te hebben, medio 2022.’ 

Ook de inheemsen gaan bereikt worden. Ramadhin: ‘Alle gebieden zijn geïdentificeerd. De Medische Zending is goed georganiseerd. Er is een programma voor het binnenland. Binnen nu en twee weken moet de Medische Zending ook starten met vaccineren.’

PK

ReplyReply allForward
error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: