Ex-president Bouterse kocht Ford Ranger van SRD 407.500 voor slechts SRD 12.449

‘Hebben de Bouterse’s het moeilijk?’

Opnieuw is er informatie naar buiten gekomen dat personen, gelieerd aan de vorige regering onder leiding van ex-president Bouterse, dure auto’s van de overheid voor heel weinig geld hebben gekocht. Op de lijst staat ook prominent de naam van de voormalige first lady, Ingrid Bouterse-Waldring, die twee maanden na de verkiezingen van mei 2020, toen het duidelijk werd dat de VHP de regeermacht zou overnemen, 3 dienstvoertuigen van de Staat voor spotgoedkope bedragen heeft opgekocht.

Het gaat om een Lexus LS 460 (bouwjaar 2013) voor een bedrag van SRD 45.120. De geschatte reële waarde van deze Lexus is echter USD 26.000 of omgerekend SRD 423.800 tegen de CBvS-koers van SRD 16.30. Daarnaast zijn ook 2 Toyota Coasters (bouwjaar 2013) opgekocht door Bouterse Waldring. Voor de eerste werd SRD 41.584 betaald, terwijl voor de tweede SRD 49.480 werd neergeteld. De geschatte reële waarde van een Toyota Coaster is rond de USD 16.000 of wel SRD 260.800. Alle 3 voertuigen zijn op 8 juli 2020 opgekocht vanuit het wagenpark van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Staat is hierdoor voor meer dan SRD 800.000 benadeeld door de ex-first lady. Bouterse-Waldring is recent al in opspraak geweest, omdat volgens een KKF-bewijs van inschrijving de ex-first lady ook voorzitter is van de Stichting Palmentuin Waka Pasi Craft & More.

Ex-president Bouterse kocht GMC dienstvoertuig op voor slechts USD 323

Ook haar man, ex-president Desi Bouterse, heeft zich gezegend met 2 dienstvoertuigen. In het eerste geval gaat het om een Ford Ranger (bouwjaar 2019), nog geen jaar oud dus, die op 11 juli 2020 is opgekocht voor een bedrag van SRD 12,449.36.  De geschatte reële waarde hiervan is echter USD 25.000 of omgerekend SRD 407.500. Daarnaast heeft het ex-staatshoofd, die recent de gemeenschap heeft verweten niet slim te hebben gestemd, ook een GMC S23 (bouwjaar 2011) opgekocht voor een bedrag van slechts SRD 5.264. Dat is nauwelijks USD 323. Alle twee auto’s zijn op 11 juli 2020 opgekocht. Dat was 5 dagen voordat de regeermacht werd overgedragen aan president Chandrikapersad Santokhi. Bouterse wenste Santokhi op de dag van de inauguratie ook veel sterkte toe in deze functie als vader des vaderlands. De ex-president mag zich rijk rekenen. Met een maandelijkse bezoldiging van SRD 50.000 is de TWK, die Bouterse kreeg SRD 580.000 en een TWK voor representatie van SRD 190.000. Alleen de familie Bouterse kost de staat Suriname als meer dan een miljoen aan TWK.

Buitensporige staatsprivileges

Het luxeleven van Bouterse, die tijdens zijn politieke optredens heeft laten zien op te komen voor de mofinawangs maar in ieder geval zelf samen met zijn gezin behoort tot de hoogste elite van Suriname, wordt verder versterkt door de privileges, die hij en zijn gezin voor het leven genieten. De ex-president en de leden van zijn gezin maken tijdens en na afloop van zijn ambtstermijn, aanspraak op de volgende voorzieningen ten laste van de Staat Suriname, zonder enige beperking in tijd, dus levenslang: algehele (eerste klasse) vrije geneeskundige behandeling en verpleging in Suriname ten laste van de Staat, beveiliging, vervoersfaciliteiten (een auto en brandstof, een persoonlijke chauffeur in dienst van de Staat), telecommunicatievoorzieningen (telefoon, vaste verbinding en mobiel, inclusief een geheim nummer, faxapparaat en internet, inclusief ADSL), één of twee exterieurverzorgers in dienst van de Staat en bijstand van het ministerie van Buitenlandse Zaken in verband met te ondernemen reizen naar het buitenland, gebruik van VIP-faciliteiten op de Johan Adolf Pengel luchthaven, plaatsing op de protocollijst van het presidentieel paleis en een diplomatiek paspoort.

Dochter Peggy Bouterse mocht ook voordeel halen

Niet alleen Bouterse en diens echtgenote hebben flink voordeel getrokken uit staatsbezittingen, de dochter en gewezen raadsadviseur van Desi Bouterse heeft voordelen getrokken uit de kromme regelingen bij de overheid. Zo kocht zij op 11 juli 2020 voor een amper bedrag van SRD 21.056 een Ford Everest (bouwjaar 2019) op uit het wagenpark van Binnenlandse Zaken. De geschatte reële waarde van dit voertuig is rond de USD 40.000 of wel SRD 652.000. Op dezelfde dag kocht Peggy Bouterse ook een tweede Ford Everest op, maar van het bouwjaar 2018 voor een bedrag van SRD 21,160. De dochter van de ex-president is rijkelijk gezegend bij de regeringswisseling. Zo heeft zij ook aanspraak kunnen maken op forse twk’s. Haar maandloon bedraagt gelijk aan die van een minister en is haar TWK dan ook SRD 291.756 en haar representatie is SRD 72.939. Daarnaast ontvangt Peggy Bouterse een kabinetstoelage van SRD 12.602 en de TWK hierop is dan SRD145.878. In totaal ontving zij aan TWK’s dus SRD 555.680. Er is een strafrechtelijk onderzoek gaande of al deze voertuigen wel of niet rechtmatig zijn doorverkocht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: