Sekswerkers en coronavirus

“Aangenomen wordt dat sekswerkers een van de belangrijkste groepen zijn, die risico lopen op hivbesmetting en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. De vraag is in welke mate sekswerkers bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Ik durf niet te zeggen dat door de lockdown prostitutie is verminderd. Het heeft er meer van dat de betrokken personen zich hebben aangepast aan de situatie. Het oudste beroep ter wereld verbieden, is water naar zee dragen”, aldus een barhouder.

 Louche business             

Bordeelhouders praten niet graag over hun branche. De houding tegen nieuwsgierigen is geladen. “Dat komt omdat zij beter dan geen ander weten, dat zij aan de zelfkant van de maatschappij bezig zijn. Het is een louche business. Pottenkijkers worden niet geduld”, weten onderzoekers te vertellen.

Wonen in de buurt van een bordeel

Om meer inzicht te krijgen over de gang van zaken in de Surinaamse seksindustrie werd er gesproken met taxichauffeurs en personen, die in de buurt van bordelen wonen. “Ik woon aan de overkant van een hoerenkast. Alleen wordt het niet zo genoemd. Op het naambord staat: ‘bar-hotel-restaurant’, maar de hoofdschotel, de core business is prostitutie. Ik moet elke dag aankijken tegen hoeren en hoerenlopers. Dat is het ergste niet. Beschonken mannen en vrouwen zijn betrokken bij hooglopende ruzies, scheld- en vechtpartijen doen zich vaak voor.”

De politie kijkt de andere kant op

“De politie en sleutelfiguren in de samenleving verlenen hand- en spandiensten en houden bordeelhouders de hand boven het hoofd. Deze mannen en vrouwen hebben hun netwerken. Zelden of nooit wordt er opgetreden tegen bordeelhouders. Politie en andere functionarissen genieten van gratis borrels en tegemoetkomingen. De zonen van hermandad patrouilleren, kijken de andere kant op. Er wordt zelden of nooit effectief opgetreden tegen deze clubs.”

Platte Brug

De Watermolenstraat nabij de Plattebrug stond bekend als de ‘roze buurt’ van Paramaribo.  Dat is volgens een seniorenburger, die in deze buurt is geboren en getogen, al lang niet meer zo. “Ze fladderen nu ergens anders. Gezien de bewegingen, die er dag en nacht plaatsvinden achter de Vreedzaam Markt, vermoed ik dat er daar een nest aan het vormen is. Vanwege het coronavirus en de lockdown is het gedurende de avond en nacht akelig stil. Vanaf mijn balkon zie ik alleen zwervers doelloos rondlopen. Af en toe komt er een politieauto langsrijden. Maar er wordt niet opgetreden tegen de daklozen.

Tingi Oekoe

“In de omgeving van Tingi Oekoe, een driehoek in de omgeving van de  Saramaccastraat, Ladesmastraat, Timmermanstraat en Samsonstraat, zijn de hele dag door lichtekooien te vinden die zich langs de straat en op stoepen ophouden. Het merendeel zonder mondkapje om. Bij het uitoefenen van hun beroep zou dat het enige kleding stuk zijn dat zij aan hebben en dat staat raar”, werd opgemerkt door een man die aangefloten werd.

Hoogestraat

Suriname kent geen red light district/roze buurt. Hoerenhuizen bevinden zich in woonwijken. Een vorige districtscommissaris van het gewest Paramaribo was voornemens om een prostitutiegebied bij de Nieuwe Haven te creëren, waar getippeld zou mogen worden. Langs de Hoogestraat wordt er ook prostitutie bedreven. De dienstverleners zijn voornamelijk afkomstig uit Guyana en Santo Domingo. Het is een gaan en komen van volk van verschillende slag.

Klein Belém

“Paramaribo Noord wordt vanwege het aantal Brazilianen dat er gevestigd is of woont, ‘Klein Belém’ genoemd. De laatste tijd zijn er in toenemende mate ook Cubanen, Venezolanen en andere types te bespeuren, die ik niet kan plaatsen.”

Gesloten

“Met grote letters valt te lezen ‘gesloten’. Maar dat is maar schijn. Er wordt op het terras onderhandeld, van, zullen we of zullen we niet?’ Als er overeenstemming is bereikt, zie je ze naar binnen gaan, om kort daarna weer te verschijnen. De klant vervolgt zijn weg en de dienstverlener neemt weer plaats op het terras, op zoek naar meer.”

Hotelkamers als bar ingericht

“Van een taxichauffeur kreeg ik te horen dat bepaalde bar-hotel-restaurants ertoe over zijn gegaan kamers als bar in te richten. Ook casino’s en andere dobbelholen doen mee aan dit onverantwoordelijk spel. Nu begrijp ik waarom er 10 tot 20 auto’s de hele nacht door geparkeerd staan. De klanten komen vaak met z’n tweeën of meer om zich te vermaken. Gisteravond heb ik 16 auto’s geteld. Dat wil zeggen dat er vannacht tussen de 30 en 40 personen zich daar hebben opgehouden, de sekswerkers en bedienend personeel niet meegerekend. De coronavirusmaatregelen worden aan hun laars gelapt.”

Lesbiennes

“Ik ben als buurman een paar keer binnengestapt. Niet zo zeer om te relaxen, maar om met eigen ogen te zien en mee te maken wat er achter gesloten deuren plaatsvindt. Wat mij opviel, is dat er niet alleen mannen afleiding zochten bij de sekswerkers, een groep uitbundige lesbiennes vermaakte zich opperbest.”

HD.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: