Roy Bhikharie: “Surfin of nieuwe nv, het riekt naar witwasserij”

In de optiek van de PVP-leider Roy Bhikharie riekt het heel gebeuren rondom Surfin NV naar witwasserij, ook als er een nieuwe nv in de plaats komt. President Chandrikapersad Santokhi heeft vrijdag in het parlement meegedeeld dat Surfin NV nietig is vanwege procedurele fouten, waardoor de coalitie en regering besloten hebben om een nieuwe nv op te richten. Bhikharie zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat deze opstelling duidelijk aangeeft dat de coalitie en regering niet begrepen hebben waarom Surfin NV zoveel kritiek teweeg heeft gebracht.

“Het gaat in eerste instantie niet om etniciteit en procedurele fouten. Waarom kunnen de investeerders niet geaccommodeerd worden via bestaande instellingen? Waarom is er zoveel haast gezet achter Surfin NV dat er zelfs procedurele fouten zijn gemaakt? Wat is het doel van die nieuwe nv? Kan dat doel door andere instellingen gerealiseerd worden? Ja! Is Surfin NV of een nieuwe nv nodig daarvoor? Neen! Waarom doet de regering het dan toch? Geld binnenhalen gaat toch via een bank?”, accentueert Bhikharie. Naar zijn mening zijn de antwoorden op die vragen vrijdag niet tot uiting gekomen in het parlement.

In een covid-situatie, waar bedrijven financieel veel te verduren hebben, zou de regering juist stimulerend moeten optreden. In plaats daarvan wordt een nieuwe nv opgericht, die de taken en bevoegdheden van bestaande instellingen overnemen. Dat is uitholling, typeert Bhikharie. “Bovendien, waarom zou iemand de banken omzeilen om veel legaal geld te brengen voor een klein groepje politici, die een staatsonderneming gaan oprichten? Op basis van welk vertrouwen zou een investeerder dit doen? Het feit dat je verkiest om buiten alle financieel economische structuren van een land naar een groepje mensen te gaan, die toevallig de leiding hebben van het land en die binnen een mum van een tijd een staatsbank oprichten om het geld binnen te brengen, betekent dat het om een onderonsje en zwartgeld gaat”, luidt de analyse van de PVP-leider. “Hij wijst erop dat de banken een gedetailleerde verklaring eisen over de herkomst van het geld.”

Het valt Bhikharie op dat de regering in haar bewoordingen heeft laten doorschemeren dat de fresh capital klaarligt en dat daarom er zoveel haast wordt gezet om een nieuwe nv op te richten. Hij voert aan dat in het herstelplan (CHP) de regering opgenomen heeft dat bij de Centrale Bank van Suriname en parastatale instellingen er geplunderd is. Alhoewel president Santokhi voet bij stuk hout dat de corruptie aangepakt wordt, beweert Bhikharie het tegendeel: “Heeft de nieuwe regering de regelgeving van ook maar één van deze instellingen herzien om corruptie te voorkomen? Neen! Is de leiding vervangen? Neen!”

Bhikharie is van mening dat in Suriname een corruptiecultuur heerst, waarbij alle machten op een of andere manier met elkaar verstrengeld zijn, waarbij vriendjespolitiek en nepotisme voorkomen in de bemensing in een heel geheimzinnige sfeer, en dat bij die personen niet aangetoond wordt wat hun competenties zijn om die functies te bekleden. “En dan ga je in deze corruptieve omgeving een nieuwe nv van een paar toppers instellen? Waarvoor? Als het om legaal geld gaat, dan heb je zoiets niet nodig.” De PVP-leider attendeert erop dat er op deze manier grote problemen zullen ontstaan met de NRA en dus ook internationaal. Ter voorkoming van die problemen zijn er regels opgenomen om Political Exposed Persons (PEP) niet in bepaalde posities te plaatsen. “Het riekt gewoon naar witwasserij”, aldus Bhikharie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: