Belfort wil verdeeldheid in coalitie: “Vp, watch your steps! You are on deadly grounds!”

Abop-parlementariër Edward Belfort heeft tijdens openbare vergadering vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA), waarbij de kwestie van de oprichting van New Surfin NV aan de orde was, zijn afkeuring uitgesproken over de manier waarop vicepresident Ronnie Brunswijk niet op de hoogte was van de oprichting van deze investeringsmaatschappij. “Wanneer twee personen echte goede vrienden zijn en één van ze doet iets en de andere komt pas later erachter, dan is het pijnlijk om dat te vernemen. De vicepresident wordt systematisch gedesavoueerd”, benadrukte de Abop’er. Het is geen geheim dat Belfort al jaren niet door één deur kan met Chandrikapersad Santokhi, die nu president is van de republiek Suriname. Niet lang terug is Belfort ook binnen de Abop door zijn partijvoorzitter Brunswijk aangesproken voor het leveren van kritiek op besluiten van Brunswijk en het in de media stellen dat niet Brunswijk, maar Belfort door de kiezer aangewezen was om vicepresident te worden. Belfort riep tijdens de vergadering vrijdag Brunswijk op om vanaf nu sterk op zijn zaken te letten. “Vp, watch your steps! You are on deadly grounds! Vertrouw niemand meer vp. Het is heel duidelijk”, stelde Belfort. Assembleevoorzitter Marinus Bee greep toen gelijk in en wees Belfort erop om vragen aan de regering te stellen en zich te houden aan de orde van de vergadering. Uiteindelijk heeft Belfort toch geen enkele vraag gesteld over deze kwestie.

Gajadien: ‘Het gaat niet lukken om verdeeldheid te brengen binnen de coalitie’

Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien merkte na de spreekbeurt van Belfort op dat het mensen niet zal lukken om verdeeldheid te brengen binnen de coalitie. De VHP als grootste fractie met 20 zetels, staat volgens hem open voor elke discussie. “Omdat wij zo transparant als mogelijk willen handelen. Als mensen hier als splijtzwammen zaken willen inbrengen om zeker in deze coalitie verdeeldheid te brengen, het zal ze niet lukken. Wij hebben hier als verantwoordelijkheid genomen om op te komen voor de samenleving”, aldus Gajadien. Uiteindelijk bleek na de uitleg van de president dat Brunswijk en de rest van de ministers wel door de minister van Financiën ingelicht waren over het instellen van een vehicle om vers kapitaal aan te trekken. Alleen de naam New Surfin NV was niet bekend. Dat is in DNA ook toegegeven door Brunswijk, die de hechte eenheid in de coalitie wederom benadrukte.

2014: Melissa Santokhi-Seenacherry belemmerd in opleiding tot rechter

Belfort levert als coalitieparlementariër via de media al geruime tijd kritiek op het beleid van president Santokhi. Opvallend genoeg rept hij dan niets over het werk van de vicepresident, die zijn partijvoorzitter is en in dezelfde regering leiding geeft. Zoals eerder aangehaald, is het geen geheim dat Belfort niet door één deur kan met Santokhi. Melissa Santokhi-Seenacherry, nu first lady, werd in 2014 samen met twee andere aankomende rechters door tussenkomst van toenmalig minister Edward Belfort van Justitie en Politie afgevoerd van de Rechterlijke Ambtenaren in Opleiding (Raio). Dat gebeurde nota bene nadat acht personen, onder wie het drietal, goed waren bevonden om voorgedragen te worden voor benoeming als lid-plaatsvervanger bij het Hof. Twee van deze drie kandidaat-rechters, onder wie Seenacherry, spanden met succes een kort geding aan tegen de Staat en de beslissing van de bewindsman werd opgeschort. Seenacherry werd vorig jaar beëdigd tot advocaat.

Na verkiezing 2015: stem niet uitgebracht op Mathoera

Tijdens politieke campagnes rondom de verkiezingen van 2015 heeft Belfort ook vaak kritiek geleverd op Santokhi. Na de verkiezingen van 2015 heeft Belfort bij de verkiezingen voor voorzitterschap van De Nationale Assemblee (DNA) contra de partijdiscipline toch zijn stem op Jennifer Geerlings-Simons uitgebracht en niet op Krishna Mathoera. Hierdoor kreeg de NDP de leiding over het parlement.

Belfort onthield zich van stemmen en verliet vergaderzaal

Bij de behandeling van enkele moties van de oppositie was Belfort niet van plan tegen te stemmen en was hij ook geen voorstander van een motie van de coalitie. Hij onthield zich uiteindelijk ook van stemmen en verliet de vergaderzaal van het parlement toen de moties in stemming werden gebracht. De motie die door de coalitie werd ingediend ter ondersteuning van de regering werd wel goedgekeurd door De Nationale Assemblee.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: