Minister Achaibersing: ‘Iedereen heeft behoefte aan een stabiele koers’

Governor CBvS: ‘Ingaande 1 maart minimum koers SRD 14,29, maximum koers SRD 16,30’ – ‘Transactiekosten banken gaan gereguleerd worden’

Tijdens een persconferentie zaterdagochtend van de financiële autoriteiten, het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zei governor Maurice Roemer van de CBvS, dat ingaande 1 maart de minimum koers SRD 14,29 en de maximum koers SRD 16,30 wordt. Ook moeten de banken per 1 maart hun transactiekosten reguleren.  

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zei in zijn inleidende woorden, dat er ‘veel te doen is om de wisselkoers, een van de zaken denk ik waar we dagelijks over praten. We ervaren dat en we praten erover, omdat het een issue is dat ons bezighoudt en waar we naar verlangen om stabiliteit te creëren, naar rust in ons planningsproces. We streven naar stabiliteit.’

‘Met hoge koers neem waarde SRD af’

‘Meerdere wisselkoersen leiden tot verwarring en onzekerheid, ongerustheid, wantrouwen en prijsstijgingen. Bonafide ondernemers hebben behoefte aan een stabiele koers. Iedereen heeft daar belang bij. Alleen speculanten hebben behoefte aan onstabiele omstandigheden. Iedereen weet dat er gespeculeerd wordt. Maar, met een hoge koers neemt de waarde van de SRD af’, zei Achaibersing.

‘We zijn nog in discussie met IMF over het koers regime, maar we komen er uit’

‘Instabiele wisselkoersen zijn ontstaan, omdat de regering teveel geld uit af, er werd monetair gefinancierd, er werden schulden gemaakt en de CBvS hielp daarin mee  in plaats van haar kerntaak uit te voeren, beschermen van de waarde van de SRD. We zijn nog in discussie met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) over het koersregime. Verder zijn we er bijna uit. Maar, dit is een punt, een big ticket zoals we dat noemen. In principe verschillen we niet van mening. Het IMF zegt ook, laat de koers vrij. Maar, niet nu. Over het pad en het moment zijn we het nog niet eens, maar ook daar gaan we uitkomen. Wij zijn er niet voor het IMF, maar voor onze mensen.’

‘De afwijkende koersen nemen steeds toe’

Governor Roemer stelde, dat de CBvS handelt binnen artikel 10 van de Bankwet, een koers arrangement, en daarmee wordt de koers bepaald en vastgesteld. ‘Het mechanisme van de parallelle markt is geen echte financiële markt. De koers wordt niet door de bank vastgesteld als de koers net onder de straatprijs is. We hanteren nu de koers van SRD 14,29, een evenwichtige koers. Alle andere koersen moeten terug naar dat evenwicht. Maar, de afwijkende koersen nemen steeds verder toe.

We hebben besloten om te komen tot een aanpak om de koersen te stabiliseren.’

‘De minimum verkoopprijs en maximumprijs per 1 maart zijn gebaseerd op een modelmatige aanpak. Dat wordt maandag officieel bekend gemaakt, van SRD 14,29 als minimum koers en SRD 16,30 als maximum. We moeten met z’n allen ons zo instellen, dat er zero tolerance is. Het zijn afwijkende koersen in feite die de zieke economie helpen stimuleren.’

‘Gelet op de vele klachten uit de samenleving met betrekking tot  transactiekosten bij banken en en wisselkantoren, moeten de banken in deze de transactiekosten per 1 maart gaat reguleren.’ 

PK

ReplyReply allForward
error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: