Thuisonderwijs nadeliger dan verwacht

“Minowc zal niet werken aan kwaliteitsverlaging”

Hoe ervaren studenten thuisonderwijs tijdens de coronapandemie? In Suriname is dit niet zo zeer onderzocht, in Nederland wel. ResearchNED, die een onderzoek heeft verricht onder meer dan 10.000 Nederlandse studenten, constateert dat thuisonderwijs bijdraagt aan: sociaal-emotionele problemen, eenzaamheid en achteruitgang van de kwaliteit van de lessen. Het onderzoek wijst uit dat 1 op de 20 studenten last heeft van mentale, sociaal-emotionele, concentratie-, motivatie- en studievoortgangsproblemen. Gebrek aan interactie en contact met docenten en medestudenten wordt als oorzaak aangeduid voor de sociaal-emotionele problemen. Daarom is de aanbeveling dat onderwijsinstellingen zo snel mogelijk weer opschalen naar fysiek onderwijs.

Ook in Suriname is het fysiek onderwijs cruciaal voor de scholieren. Alhoewel de schooldeuren vorige week zijn heropend, blijft afstandsonderwijs van kracht. Op social media geeft het Onderwijsministerie het advies om de kinderen te blijven motiveren aangezien “onderwijs dit schooljaar anders is dan wat we gewend zijn”. De vraag is dan op welke manier het ministerie de kwaliteit van het diploma waarborgt? Er zijn schriftelijke regels waaraan scholen zich moeten houden, wat sec betrekking heeft op fysiek onderwijs. Voor afstandsonderwijs is het ook van belang dat er bindende regels worden opgenomen. Dat lijkt er vooralsnog niet te zijn gezien de leraren creatief mogen omgaan met de leerstof en onlineonderwijs niet verplicht is, van uniformiteit is er op deze wijze dus geen sprake. Volgens Yuro Dipotaroeno, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs, zorgt de coronapandemie voor grote uitdagingen.

In gesprek met Dagblad Suriname verzekert hij dat het ministerie nimmer zal werken aan kwaliteitsverlaging van het onderwijs. “De programma’s worden zodanig opgesteld dat wanneer een kind een bepaald niveau verlaat het voldoet aan de randvoorwaarden om aan te sluiten op het volgend niveau. Wij willen met de tertiaire onderwijsinstellingen gesprekken voeren zodat een naadloze aansluiting van niveau tot niveau op een verantwoordelijke manier plaatsvindt.” Dipotaroeno is van mening dat de effecten van de coronapandemie niet in een mum van tijd zullen vervagen. Hij voegt daaraan toe dat het ministerie erop toeziet dat de na-effecten wel opgevangen worden. Met de opening van de scholen op 15 februari zouden bepaalde scholen meteen overgaan tot het afnemen van toetsen. Dat vindt Dipotaroeno niet kunnen, die geplande toetsen zijn uitgesteld en worden volgende week hervat.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: