Het is stil geworden rond de door Parmessar bekendgemaakte ‘hitlijst’

Rabin Parmessar, fractieleider van de NDP in De Nationale Assemblee (DNA), heeft medio december beweerd te beschikken over informatie dat drie assembleeleden van zijn fractie op een ‘hitlijst’ (dodenlijst) staan. Hij heeft er zelfs aangifte van gedaan bij de politie, maar kon naar verluidt geen concrete informatie aan de politie verstrekken door wie hij was geïnformeerd dat collega’s en partijgenoten op een lijst staan om geliquideerd te worden. 

Zijn opmerkingen leidden tot reacties van verontwaardiging en ongeloof. Zo stelde de VHP in een persbericht, dat de NDP met een scenario bezig was. Complottheorieën van de jaren tachtig van de vorige eeuw, zouden weer volgens de VHP de kop opsteken.  ‘Volgens Parmessar is er dus een hitlijst, waarvan alleen de NDP op de hoogte is en het ook ‘zelf’ gaat oplossen. Dit soort complottheorieën kunnen slechts komen uit het misdadige brein van personen, die de rechtsstaat en de democratie niet respecteren’, aldus de VHP eind vorig jaar.

‘Als de NDP op de hoogte is van zo’n ernstige situatie en daar geen concrete mededelingen over doet, dan is dat niet in het belang van de veiligheid, democratie en de rechtsstaat. De paarse partij behoort aangifte te doen en de namen van de bedreigde volksvertegenwoordigers bekend te maken’, stond in een persbericht van de VHP.

Ook van de voorzitter van de Stichting 8 december 1982, Sunil Oemrawsingh, kreeg Parmessar een veeg uit de pan. Oemrawsingh  schreef in een reactie onder andere: ‘Deze publieke uitlatingen van het DNA-lid veroorzaken heel veel angst, onzekerheid en roepen traumatische herinneringen uit het verleden, met name uit de militaire periode onder leiding van D. Bouterse, de huidige voorzitter van de NDP, de politieke partij waar de heer Parmessar lid van is, op. De maatschappelijke implicaties zijn enorm, waarbij heel serieus moet worden overwogen dat het niet ondenkbaar is dat de uitlatingen een ontwrichtende werking op de rechtsstaat zullen hebben. De uitspraak is dus allerminst onschuldig.’

Inmiddels is het bijna maart 2021 en sinds de gewraakte uitspraken door Parmessar zijn geuit is het stil gebleven. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de uitspraken bewust de ether in werden geslingerd om voor wat onrust te zorgen. Die onrust was er even, een vleugje onrust, niets meer dan dat. Immers, Parmessar heeft zich er nooit meer over uitgelaten. De hitlijst en de namen van de vermeend bedreigde assembleeleden zijn nooit bekendgemaakt en nooit gepubliceerd. De vraag waarom niet, lijkt gemakkelijk te beantwoorden: die zogenaamde hitlijst is er simpelweg niet, nooit geweest. Uiteraard heeft de redactie van Dagblad Suriname getracht een reactie te krijgen van NDP-parlementariër Parmessar, maar die bleef vooralsnog uit.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: