Groep van 16 pleegde 41 jaar terug een coup

Vandaag is het precies 41 jaar geleden dat de coup van 25 februari 1980 plaatsvond. De machtsgreep werd gepleegd door 16 onderofficieren, onder leiding van de toenmalige sergeant-majoor Desi Bouterse. Roy Horb was een ander toenmalig kopstuk van de groep van 16. Voor de coup was er onder de militairen ruis over het oprichten van een vakbond, bekend als de Bond Militair Kader (Bomika). De Bomika werd niet toegestaan door de toenmalige legerleiding en de regering onder premier Henck Arron. Bij een confrontatie, voorafgaand aan de coup, werden 3 legersergeants, onder wie Ramon Abrahams, gevangengenomen.

Toenmalige sergeant-majoor Desi Bouterse

Op de dag van de coup werden strategische locaties, zoals de marinebasis en de munitieopslaglocatie, door de militairen geïnfiltreerd. De drie gearresteerde militairen werden op die dag uit het toenmalig hoofdkantoor van de politie aan de Waterkant bevrijd. Het hoofdkantoor werd daarbij door een marineboot, die door de coupplegers werd beheerd, gebombardeerd en ging in vlammen op. Tijdens de coup vielen er ook enkele doden.

Na de staatsgreep werd het Nationale Militaire Raad (NMR) ingesteld en werd de facto hoogste orgaan in ons land. Bouterse werd het kopstuk en ons land werd tussen 1980-1987 door militairen geleid. Na 1987 kwamen er democratische verkiezingen en werd een nieuwe grondwet geïntroduceerd. De militairen, onder leiding van Bouterse, richtten de Nationale Democratische Partij (NDP) op en deden mee aan de verkiezingen. Zij werden afgewezen en de eerste Front-regering werd gevormd in 1987. In de afgelopen regeerperiode en in periodes daarvoor, waarbij er een NDP-gelieerde regering is geweest, werd 25 februari gevierd als Dag der Revolutie. Door de militairen en de NDP wordt de coup gekwalificeerd als een revolutie. Tussen 2011-2020 heette deze dag Dag der Vernieuwing en Bevrijding. Door de huidige regering is deze feestdag ingetrokken met de argumentatie dat in de periode 1980-1987 schendingen van de rechtsstaat hebben plaatsgevonden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: