Caricom lust Surinaamse kip

De kipsector van Suriname zou beter uit de ‘veren’ moeten komen. Een kilo kip kost ongeveer SRD 26.50, liet de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) onlangs in de media nog weten. Surinamers eten op jaarbasis 30 miljoen kilo kip. Hiervan is 20 miljoen kilo import. De eigenaar van de Doksenclub, Gerard van den Berg, ziet een daling naar 20 procent importkip als een goed streven. Dit zou de nationale productie stimuleren. De ondernemer laat weten dat kleine kwekers op dit moment niet meer dan 5.000 kippen per week kunnen slachten. Meer ruimte om met de hand te slachten is er niet. De Doksenclub heeft aan het ministerie van LVV voorgesteld om ‘faciliterend te slachten’, zodat de kleine kweker kan groeien naar een productie van 7000 tot 10.000 kippen per week.

Van den Berg stelt dat zijn bedrijf de kippenkwekers wil helpen om hun kippen tegen een gereduceerd tarief te laten slachten. Bovendien biedt de Doksenclub als extra voordeel dat zij de enige is in het land, die exportmogelijkheden heeft naar andere Caricomlanden. “Wij kunnen kip exporteren naar het buitenland. Onze klanten zijn geïnteresseerd in Surinaamse kip.” De verkoopprijs van Suriname zal niet liggen op het niveau als dat van Brazilië en de Verenigde Staten, omdat deze met een productie van 100.000 tot 200.000 kippen per dag voordeligger produceren dan ons land. “Wij hoeven niet voor dezelfde prijs te leveren als deze landen, omdat zij op Barbados 60 procent invoerrechten moeten betalen. Uiteindelijk kan de Surinaamse kip op Barbados goedkoper zijn dan de kip uit Brazilië. Suriname kan nog sterk groeien in de productie van lokale kip als alle partijen samenwerken. Koel- en vriesruimten zijn essentieel, de Doksenclub kan 160.000 kippen invriezen. Ook de slachtruimte verdient uitbreiding. Dit is neergelegd bij het ministerie. Want uitbreiding is een mooi streven, maar de slachtcapaciteit is ook even belangrijk”, laat Van den Berg weten. “Een bedrijf om faciliterend te slachten, is nodig voor de groei van de markt.” Tot slot wijst de ondernemer ook op de kwaliteit van het voer waarop gelet moet worden.

RB

error: Kopiëren mag niet!