PTC gaat toekomst in als ‘University of Applied Sciences’

Nieuw logo onthuld

Afgelopen maandag is de benaming van de ondertiteling van het Polytechnic College Suriname gewijzigd van Institute for Higher Vocational Education naar University of Applied Sciences. Hiermee gaat het Polytechnic College Suriname (PTC) een nieuwe fase in, stelde bestuursvoorzitter Ashok Rambali. Het PTC verzorgt sedert 21 februari 1997 technisch hoger beroepsonderwijs in Suriname. Gedurende deze 24 jaren is de ondertitel vaak verschillend geïnterpreteerd door stakeholders, onder meer omdat niet altijd direct duidelijk was op welk niveau het PTC onderwijs verzorgde. De nieuwe benaming sluit direct aan bij de samenwerkingen op nationaal en internationaal niveau en dit is van het grootste belang voor het invullen en realiseren van de ambities en het aanbod van het PTC in het wereldwijde onderwijs van vandaag en morgen.

Nieuwe benaming

Deze wijziging brengt onder meer met zich mee de verdere professionalisering van het gehele PTC, het formeel zichtbaar maken van haar BaMa-structuur. Er is een meerjarige samenwerking met onder meer Saxion University of Applied Sciences (Nederland) aan te geven. De nieuwe benaming van het PTC “Applied Sciences” geeft aan dat het instituut nog meer research gaat hanteren, die toepasbaar is in en voor de samenleving. Het PTC zal dit met name doen bij technische wetenschappen, aangezien het PTC technisch georiënteerd is en blijft. Des te meer de aansluiting van de titel, die afgestudeerden van het PTC dragen: Bachelor of Applied Technology (B.Tech) en Master in Engineering (Meng). De directie en management van het PTC hebben dit heugelijk feit gedeeld met hun stakeholders middels een zoomsessie gisteren. Onder de genodigden waren ook de vertegenwoordiger van de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur en leden van het management van Saxion University of Applied Sciences naast binnenlandse en buitenlandse gasten.

Meer input van ministerie

Dagblad Suriname sprak met de directeur van het PTC, Robby Holband, en de bestuursvoorzitter Ashok Rambali. Directeur Holband sprak een woord van dank uit aan alle stakeholders, die hebben bijgedragen tot het behalen van deze mijlpaal, waaronder het personeel, de studenten, het huidig bestuur en ook alle voormalige besturen. Desgevraagd stelden de heren dat vanuit de kant van het PTC de overheidssubsidie een belangrijk issue is. Rambali gaf aan dat de huidige subsidie maar SRD 3 miljoen bedraagt. “Dat is een druppel op een hete plaat. Wij kunnen de plannen onvoldoende tot uitvoering brengen indien de bijdrage vanuit de overheid gering blijft.” Rambali stelde dat andere vergelijkbare instituten veel meer subsidie ontvangen. Een honderd procent toename zou al veel betekenen. Directeur Holband was het eens. Hij gaf aan dat een verhoogde subsidie het PTC ademruimte kan verschaffen. “Broodnodige investeringen in de organisatie zijn ook nodig. We kunnen het niet steeds uitstellen. Wij kunnen het ook niet op de studenten schuiven, gelet op de situatie in ons land.” Maar Holband is ervan overtuigd dat de toekomst voor het PTC bijzonder goed uitziet. Hij stelde dat alhoewel de opkomende olie- en gassector veel goeds met zich zal meebrengen, ons land zich moet focussen op het diversifiëren van de economie. Hij stelt dat overigens er veel spin-off zal zijn van de oliesector, maar wij moeten ons niveau sterk optrekken. Het PTC staat klaar voor de ontwikkelingen. “Wij gaan niet alleen Surinaamse studenten, maar straks ook buitenlandse studenten van hoger onderwijs voorzien. De markt voor het PTC is groot”, besloot de directeur.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: