Abos dringt aan op oplossing grondproblemen

Martin Atencio, voorzitter van de Algemene Belangenorganisatie Suriname (Abos), is er niet over te spreken dat terwijl hij bezig is een oplossing voor diverse grondproblemen te zoeken, de overheid ervoor kiest om grondinspecteurs af te sturen op benadeelden. “Een van de benadeelden is zelf naar Grondinspectie geweest om navraag te doen, maar kreeg alleen maar negatieve antwoorden. Hij is bedreigd. Er is aan hem gezegd dat als hij bepaalde dingen niet doet, de kans dan groot is dat hij dan zijn grond verliest. Grond, waarop hij langer dan 20 jaar op heeft gewoond en nog steeds wacht op zijn papieren”, benadrukt Atencio in gesprek met Dagblad Suriname. Hij heeft voor gisteren na lang aandringen ook een gesprek kunnen voeren op het kabinet van de president. Abos heeft in de afgelopen periode ook bij diverse districtscommissarissen aangeklopt met brieven, namenlijsten en andere documenten van benadeelden. Achteraf heeft Abos vernomen dat de dc dan een e-mail naar minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer heeft gestuurd, omdat het probleem bij de bewindsvrouw ligt. “De minister heeft aan de andere kant op een programma gezegd dat zij afspraken heeft gemaakt met de dc’s. Dus je weet niet meer wie je moet geloven. Mensen worden gewoon van het kastje naar de muur gestuurd”, aldus Atencio.

Politieke stunt?

Atencio is er nog steeds niet over te spreken dat haast alle districten worden overgeslagen door Pokie en juist in Marowijne, het bolwerk van de Abop, ongeveer 400 grondbeschikkingen als eerst worden uitgedeeld. De Abos-voorman benadrukt dat hij vooral niet hoopt dat de bewindsvrouw recent een politieke stunt heeft uitgehaald door ineens een persbericht met foto uit te brengen, waarop te zien is dat 2 vrouwen van verschillende etniciteiten hun grondbeschikking hebben ontvangen. “Je kan 2 personen, een hindoestaan en marron, niet zetten en dan zeggen dat je hebt gewerkt. Dat kan niet. Ook de digitalisering waarover de minister praat, begon al sinds 2018 tijdens de periode van de ministers Roline Samsoedien en Lekhram Soerdjan. Waar gaat deze minister dan naar toe?”, vraagt Atencio zich af.

Minister werkt met een andere organisatie?

“Dan hoor ik weer dat de minister met een andere organisatie werkt, die bestaat uit duizenden leden, maar slechts 100 kunnen geholpen worden. Wij (Abos) hebben 754 leden die grondzoekenden zijn. Als je die lijsten nagaat, ga je mijn naam helemaal niet zien erop. Maar ik weet voor 100% dat bij die andere organisatie de leider zijn naam wel op hun lijst heeft gezet. Anders zou hij pleiten voor al de mensen en niet voor slechts 100 mensen. Dat is werken voor de samenleving”, aldus Atencio. Op de lijst van de Abos zijn er ook personen die vallen onder de beroepsgroep van verpleegkundigen, politieambtenaren, personen in dienst van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) en personen die in winkels en ondernemingen werken. “Iemand die een toewijzingsbeschikking heeft, weet niet waar zijn grond is. Mensen lopen met bereidverklaringen, maar nadat een persoon activiteiten is gaan ontplooien, is die dan ontruimd door het Domeinkantoor. Domeinkantoor heeft dat stuk grond dan aan iemand anders gegeven. Al deze dingen en fraudedelicten worden gewoon blauwblauw gelaten”, aldus Atencio. Zo zijn er nog honderden andere gevallen, waar mensen met de handen in het haar zitten voor wat betreft de grondproblematiek.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: