Werkwijze Sozavo in kwestie Bazo- en BZV-kaarten maakt Nickerianen wanhopig: “Moet ik mezelf ophangen?”

De klungelige registratie voor de verlenging van de Bazo- en BZV-kaarten door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting blijkt ook een enorme hoofdpijn te zijn voor veel personen in het district Nickerie.  “In Nickerie moeten mensen nu creperen, want hun Bazo-kaarten zijn vervallen. Laten de beleidsmakers tenminste gezondheidszorg geven aan de behoeftigen”, zegt mediaman Mones Nazarali. Hij heeft de afgelopen dagen een aantal noodkreten van burgers in het district binnen gehad, die met de handen in het haar zitten. “Mijn lichaam jeukt zo erg. Liever drink ik een middel en ga ik dood”, vertelt een wanhopige vrouw in een video. Een andere vrouw, die kankerpatiënt is, vertelt dat ook zij nog niets van het ministerie heeft gehoord met betrekking tot haar vervallen kaart. Een meneer toont middels een kwitantie aan dat hij SRD 567 aan medische kosten voor behandeling in het ziekenhuis heeft moeten betalen. “Omdat den mang tak mi karta verval”, zegt hij.  “Als ik mijn medicijnen niet op tijd drink, ga ik doodgaan”, luidt de noodkreet van een andere vrouw. Een bejaarde alleenstaande vrouw vertelt dat zij maandelijks SRD 325 aan financiële steun vanuit Sozavo ontvangt en nu ook op verlenging van haar Bazo-kaart wacht. Zij stelt niet in staat te zijn de kosten voor een Bazo-verzekering zelf te betalen. “Ik kan niet werken, want ik ben ziek. Ik was gevallen, waardoor mijn rug is gebroken. Wat ga ik eten? Hoe moet ik leven? Moet ik mezelf ophangen?”, stelt deze mevrouw.

21-jarige invalide jongeman; ouders wachten sinds 3 januari op Bazo-kaart

Nazarali vertelt verder dat er ook een geval is van een 21-jarige jongeman, die recent in een aanrijding betrokken is geweest en hierdoor nu invalide is verklaard. “Hij is liggend met een ambulance vanuit het ziekenhuis naar huis gebracht en moet nu zijn leven liggend door lijden. Het enige wat wij vragen aan de beleidsmakers is, geef deze jongeman een Bazo-kaart. Zijn ouders kunnen het niet betalen. Al sinds 3 januari rennen zijn ouders voor een Bazo-kaart, maar nog niets”, aldus Nazarali.

“Help ze. Yepi den potiwang”

Er is ook een geval van een 16-jarige dame, die recent is bevallen van een kind. Zij heeft met donatiemiddelen en geleend geld de medische kosten moeten betalen. “Een rekening is nog open bij het MMC. Enige wat deze dame voor smeekt, is een Bazo-kaart voor haar kind, een baby van 16 dagen. Help ze. Yepi den potiwang”, aldus Nazarali. Hij drukt de beleidsmakers op het hart om gezondheid boven alles te houden en al deze mensen te helpen aan hun medische kaarten.

FR

error: Kopiëren mag niet!